Föld

80 millió éve kihaltnak hitt halat fogtak

coelacanth80 millió évvel ezelőtt kihaltnak gondolt halat fogtak Indonézia partjainál.

A coelacanth (tüskés) halfajtáról van szó, amely a dinoszauruszoknak volt a kor- és sorstársa. Legalábbis 1938-ig a tudomány úgy vélte, hogy ez a halfaj is kihalt. A coelacanth megkövesedett maradványai 360 millió évvel ezelőtti talajrétegekben bukkannak fel először, utoljára pedig 80 millió esztendővel ezelőttiekben.

A kihalást illetően a tudomány tévedett, 1938 óta ugyanis többször fogtak már ilyen halat, bár elég ritkán. A mostani példány fél mázsás volt, 131 cm hosszú és 17 órán át maradt életben sekély vízben, ami különösen jó eredmény. Normális élettere ugyanis 60 méter mélyen van, és a vízfelszín közelében legfeljebb két órát bír ki.

(Forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Kis kiegészítés: ez az elnevezés így angolul van, igaziból a bojtosúszós halak közé tartozó Coelacanthiformes rend képviselőiről beszélünk, amelyek közül a „leghíresebb” a maradványhal (Latimeria sp.). Időnként előkerül egy-egy faj vagy példány:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Coelocanth

  • hülye kérdés, de nem lehet ezeket a példányokat visszacipelni a mélyebb vizekbe, amikor rájuk találnak vmi sekély tengeri részen? hol van ilyenkor a Greenpeace és a WWF és a többiek?

Leave a Comment