Föld

Megint Greenpeace – most a Rába kapcsán

a Rába habzásaA Greenpeace is bekapcsolódott a Rába ausztriai (burgenlandi és stájerországi) szennyezése körül zajló vitába, munkatársai három kémiai laboratóriummal együttműködésben szennyvízmintákat vettek – jelentette be a nemzetközi környezetvédő szervezet Kismartonban (Eisenstadt).

Mint Herwig Schuster, a Greenpeace vegyésze közölte, egyes minták a próbavétel során „rendkívül gyanúsnak” tűntek. A laboratóriumi eredmények, amelyek a tervek szerint május 30-ig készülnek el, s amelyeket Grazban fognak a nyilvánosság elé tárni, világosabb képet adnak majd a Rába szennyeződésének okairól – mondta. A Greenpeace április végén vette az első mintákat a szennyezést a gyanú szerint okozó bőrgyárak szennyvizéből, tíz nappal ezelőtt pedig egy második mintavétel is történt. Az eredményeket közlő, május 30-i tájékoztatón a szervezet a Rába megtisztítására vonatkozó követeléscsomagot is elő fog terjeszteni.

Az osztrák zöldek tegnap a stájerországi tartományi parlamentben azonnali intézkedéseket követeltek „illetékességi dráma” helyett. Követelésüket Manfred Wegschreiber tartományi környezetvédelmi és Johann Seitinger mezőgazdasági tanácsosnak (a tartományi kormány „minisztereinek”) címezték. Ingrid Lechner-Sonnek zöld frakcióvezető kifejtette: a tartományi kormány tagjai illetékességi vitát folytatnak, mialatt a Rába-szennyezés ügye igazi európai konfliktussá válik.

Seitinger betegségére hivatkozva levélben fejtette ki, hogy a vízminőség fenntartásának ügye három tárca illetékességi körébe tartozik. Ő maga csak a „vízgazdálkodási tervezésért” felel, a vízjogi kérdések Wegschreiber, míg az iparjog Christian Buchmann tartományi gazdasági tanácsos hatáskörébe vágnak. Azt állította mindamellett, hogy a Rába vízminőségében az elmúlt években nem történt rosszabbodás, és ezért nincs „szanálási feladat” a folyó tekintetében.

A két ország környezetvédelmi miniszterének múlt heti bécsi megállapodása keretében felálló közös akciócsoport tagjai ennek ellenére – írta – megkísérlik rövid távon javítani a helyzetet. Álláspontja szerint a szakértők tisztában vannak azzal, hogy nem „klasszikus vízszennyezésről” van szó, s ezért a szanálási intézkedéseket a vízjogi törvény keretein kívül kell meghozni.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment