Inno/Tech

2012-től hibrid taxik New York utcáin

Jelenlegi Ford Crown Victoria taxi New York utcájánNew Yorkban 2012-től csak hibridüzemű taxik és bérautók közlekedhetnek – jelentette ki Michael Bloomberg főpolgármester. Évente így a mostani – jellemzően sárga színű – taxiállomány ötödét cserélni kell majd. Bloomberg azt is bejelentette, hogy a metropoliszra új CO2-kibocsátási normát állapítanak meg és ennek megfelelően a szennyező gáznak 30%-kal kell csökkennie 2030-ra.

A jövő évre egyébként egy új üzemanyagfogyasztási normát is be szeretne vezettetni Bloomberg a járművekre. A hibridkocsik elsősorban a jópénzűek körében népszerűek az Egyesült Államokban, mert a hagyományosnál drágábbak, bár mostanában fokozódó népszerűségük kapcsolható a benzin történelmien magas árához, valamint a lakosság környezettudatosságának növekedéséhez is. Emellett a hibridkocsik választéka is szélesedik és megjelentek vagy rövidesen megjelennek a többség számára is már inkább megfizethető modellek.

A taxisoknál messze nem volt jellemző eddig a hibrid: kevesebb mint 400 ilyen taxi fut New York városában, jóllehet legalább 13 ezer taxi közlekedik itt. Bloomberg szerint ez a szám irdatlanul nagy, másrészt sokszor álldogálnak, vagy lépésben haladva ontják a sok füstgázt.
A taxivállalatnál már javában tesztelik a különböző hibrid járműveket, elsősorban három Toyota modell jön számításba. A japán gyártó a közelmúltban jelentette be, hogy Lexus nevű luxusautó-családjában is hibriddel jelentkezik.

A New York-i taxisok mostani legkedveltebb autója a Ford Crown Victoria nevű modellje, amelyik a helyi közlekedésben nagyjából 6 kilométerenként eszik meg egy litert.
2008-tól csak olyan autókat engednek majd taxizásra, amelyek liternyi benzinnel legalább 10 kilométert képesek megtenni. Egy taxis egy ilyen felhasználás mellett akár évi 10 ezer dollár pluszkiadástól mentesülhet.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment