Nem kategorizált

Te hova dobod?

italoskartonok újrahasznosítási folyamata

Avagy: a szelektív hulladékgyűjtésről Budapesten és az italoskartonokról

A gyűjtőszigetek használatának intenzitása az évszakoktól, az ünnepnapoktól és az életritmusunktól egyaránt függ. Még mindig vezet a papír és a műanyag.

Budapesten, helytől, időtől és akár időjárástól is függ a gyűjtőszigetek használatának intenzitása. Befolyásolja az embereket például az, hogy mennyire napos, vagy esős az időjárás, mikor tartottak otthon esetleg lomtalanítást, vagy mikor voltak ünnepnapok.

Egy-egy gyűjtősziget földrajzi elhelyezkedése is fontos szerepet játszik a használat gyakoriságában. Többeknél számít az, hogy a szigetet meg lehet-e közelíteni autóval, a környéken meg lehet-e állni pár percre, illetve, hogy a sziget éppen „program- és útitervbe illeszthető-e. Ugyanis a boltok, bevásárlóközpontok, oktatási intézmények közelébe telepített „hulladékos bázispontok” nagyobb forgalmat bonyolítanak, a velük nem is versenyezhető egyéb gyűjtőszigetekkel.

A gyűjtőszigetes konténerekbe bedobott hulladékok elég tiszták, a konténerek tisztasági foka igen jó, maximum 5%-át nem a megfelelő konténerbe dobják a lakosok; ugyanis egy-egy gyűjtőszigetről elszállított hulladékmennyiségnél megvizsgálják, hogy a benne rejlő hulladéktípusok megfelelnek-e az előírásoknak. Ebből a szempontból tehát megállapítható, hogy a budapesti lakosok a szelektív hulladékgyűjtésben jól neveltek. A gyűjtőszigetről bekerülő hulladékot a válogatóüzemekben minden esetben utólag még egyszer manuálisan különválogatják, s azok csak ezután kerülnek elszállításra a feldolgozó üzemekhez.

Úgy tűnik, hogy az egyes gyűjtőszigetekről elszállított mennyiségek esetében, a műanyag vezeti a versenyt, őt követi a papír – benne az italos kartonokkal -, majd az üveg, és a sor legvégén a fém kullog.
A papír konténereket általában minden másnap, míg a műanyag konténerekben felgyülemlett hulladékot minden nap szállítják, és ezen belül is vannak olyan forgalmas gyűjtőszigetek, ahol hétvégi ürítés is szükségeltetik.

italoskartonok2006. decembere óta a papírgyűjtőkön megjelent egy tejes, gyümölcsleves dobozokat ábrázoló rajz/matrica. A budapestieknek 2007. január 1-je óta van lehetősége arra, hogy a háztartásban keletkező italos karton hulladékokat szelektíven gyűjtsék, és a gyűjtőszigetek kék színű konténerébe, a papírok közé dobják. Ezzel az FkF Zrt. és az IKSZ Egyesülés közösen szeretné felhívni  a lakosság figyelmét az italos kartonok szelektíven való gyűjthetőségére, illetve, hogy hol is van ennek a hulladéknak  a helye.

Az italoskartonok újrahasznosítási eljárását egy egyszerűsített bemutatóval illusztrálja az IKSZ egy kisfilmen.

További információ: IKSz honlapján

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Ez a film tök tanulságos, köszi! A szóbeszéd alapján mindig azt hittem, hogy valami savval kell szétmaratni a tetrapakot, és mi tagadás, tartós tejet szoktam venni… most legalább elmúlt a rosszérzésem :)

  • Örülök neki. Bevallom, hogy amikor elkezdtem nézni a filmet, az én állam is leesett. Ezt a turmixos játékot sima kartonnal ismertem, de ilyen kombinált cuccal még nem láttam. Sőt, azt is bevallom, hogy mert én sem hittem benne, a gyümölcsleves dobozok eddig nem kerültek be a szelektív gyüjtőkörbe nálam. Akkor már ketten tanultunk belőle ;)

  • Nálunk a Biokom (http://www.biokom.hu/) szolgáltat, így a tetrapak már régóta gyűjthető, de akkor is rossz érzéssel hajigáltam az ufókba. Meg is ragadom az alkalmat, hogy megdicsérjem a céget, és nem csak a hulladékkezelés szempontjából: a környezettudatosság és környezeti nevelés terén is sokat tesznek.

Leave a Comment