Föld

Mit talált a Greenpeace a Rábán?

Greenpeace - Rába

Egy hete vetették bele magukat a vizsgálatba, ma pedig bemutatták az eredményeket. Nem túl szívderítő, de legalább tudjuk, hogy a habzás nem csak illúzió, hanem valódi és oka is van…

Graz, 2007. május 30. – A Greenpeace a feldbachi Boxmark bőrgyár szennyvízcsatornájából vett minták sokkoló eredményeit ma hozta nyilvánosságra Grazban. Több paraméter esetén illegális mértékű szennyezést mutattak ki akkreditált laborok, jóval az osztrák törvények által szabott határértékek fölött.

A szennyvíz ‘össz foszfor’ tartalma például tízszeresen meghaladta a megengedett értékeket. A lipofil anyagok 2-3-szorosát mérték, a vas és a szerves halogénvegyületek pedig 40-50%-ban lépték túl a határértékeket. A naftalin szulfonátok, amelyeket a habzás legfőbb okozójának tartanak, 5 mg/l koncentrációban voltak jelen a szennyvízben, amely ötször nagyobb, mint az Ausztriában felületaktív anyagokra engedélyezett legmagasabb kibocsátási érték.

„Egyértelmű, hogy a bőrgyár a szennyezés egyik legfőbb okozója” – mondta Herwig Schuster, a Greenpeace kémiai szakértője, majd hozzátette – „a sókibocsátás is döbbenetes, a szennyvíz majdnem olyan sós, mint a tengervíz”. A Greenpeace azonnali intézkedéseket sürget a felbachi bőrgyárnál. A zöld szervezet követeli, hogy a bőrgyár tíz napon belül értesítse a közvéleményt, milyen konkrét intézkedést tesz annak érdekében, hogy a szennyezést 2007 őszére felszámolja.

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan a gyár jelenlegi törvényes státusza. Az 1994-es vízjogi engedély 1999-ben lejárt, és azóta a hatóságok nem döntöttek a gyár újabb engedélykérelméről. 1999-ben egyébként új, a bőrgyárakra nézve szigorúbb szabályozás lépett érvénybe, a feldbachi Boxmark törvényes működésének alapja viszont egy 13 évvel ezelőtti vízjogi engedély, ami elavult és számos súlyos hiányosságot tartalmaz. „Éppen ezért tudja a Boxmark immár nyolc éve mellőzni az osztrák szabályozást és büntetlenül kémiai anyagokat bocsáthat a Rábába. Stájerországnak új, szigorú vízjogi engedélyt kell kiadnia és meggyőződnie arról, hogy azt valóban be is tartják.” – mondta el Herwig Schuster.

A gyenge engedélyezésnek köszönhetően, a feldbachi gyár évi 7000 tonna sót juttat a Rába-folyóba. A Greenpeace szerint azonnal radikálisan csökkenteni kell a sókibocsátást, és külön kell választani a sót a szennyvíztől, mert a sós szennyvíz ellehetetleníti a biológiai tisztítást. „A só redukálása és különválasztása egymagában is pozitív hatással lenne a szennyvíztisztítási folyamatokra és a paraméterek alacsonyan tartására.” – taglalja Schuster. A Greenpeace szerint a második legfontosabb teendő a naftalin-1,5-diszulfonát kiváltása. Már az Európai Bizottság is javasolta ennek az anyagnak elsőbbségi veszélyes anyaggá történő átminősítését a rendkívül nehéz bonthatósága miatt.

Az, hogy a Rába habzásának kérdése miért nem oldódott meg még eddig, talány marad a Greenpeace számára. „Véleményünk szerint a Boxmark késleltető stratégiát alkalmaz, amelyet az osztrák hatóságok elfogadtak. Ennek azonban véget kell vetni!”- fejezte be Nemes Noémi a Greenpeace kampányfelelőse.

A Greenpeace mérési adatai és követelései letölthetőek: itt.

(Forrás: Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment