Inno/Tech

Európa legnagyobb napelem tetője?

napelemes tetőszerkezet - TelefónicaA Google után úgy tűnik a Telefónica (spanyol távközlési multi) is leg-projektet indít a klímavédelem érdekében.

Több mint 21 ezer négyzetméteres lesz az a 16 ezer napelemből álló óriás napelem-rendszer, amivel egy most épülő madridi épületkomplexum, a Telefónica Business Park Complex tetejét fogják beborítani. A rendszer éves szinten 3,6 gigawattóra energiát fog termelni, amit az épület világításában, és légkondicionálásában hasznosítanak. A napelem-hálózat kiépítése 21,8 millió euróba kerül.

Lesz miről beszélgetnünk a legközelebbi találkozáskor :)

napelemes tetőszerkezet - Telefónica

2007. június 14. – Hírek a Telefónicától:

Sikerült elkapni a spanyol kollégát, és beszélgetni vele az épület újításáról. Az épületkomlexumba szeptemberben már be is költöznek. A munkák jelenlegi állását az alábbi képek mutatják. Adolognak van egy apró szépséghibája. Mégpedig hogy a napelemek teljesen síkban lesznek elhelyezve, és nem mozgathatóak, azaz nem a legnagyobb hatásfokon fognak működni.

Ami még a történethez tartozik, hogy teljesen papírmentes iroda lesz, azaz mindenki kap 2 db dobozt, és ennyi iratot vihet magával. Ami jelenleg van, azt vagy digitalizálnia kell az illetőnek, vagy egy raktárhelyiségben helyezheti el. Semmilyen hulladékgyűjtő nem lesz, se nyomtató, tehát nem kreálhatnak papírt. (Felmerült, hogy mit csinál, aki megfázik a használt zsebkendőivel, de majd megoldják…) Az irodák nem személyre szólóak lesznek, hanem mint a Telenornál Norvégiában bárki által bárhol elfoglalható helyek. Tehát mindenki megkapja notebookját, a mobiltelefonját, aztán vándorolhat ülőhelyet keresni, ha arra van szüksége.

Telefónica - vezérigazgatóság Telefónica - vezérigazgatóság
Telefónica - vezérigazgatóság Telefónica - vezérigazgatóság

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment