Nem kategorizált

Meddig bírta a szigetelt jégkocka?

ice cubeAz április 4-én szigetelt jégkocka 75%-ban megmaradt.

Környezetvédelmi világnap alkalmából és a világnap idei mottójához (Olvadó jég – egy forró téma) kapcsolódva került sor ma annak a másfél tonnás, 1,72 m³-es jégkockának a kicsomagolására, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) képviselői szigeteltek és csomagoltak be két hónappal ezelőtt a Városháza Parkban.

Az eseményen dr. Varga Miklós, a Környezetvédelmi Minisztérium szakállamtitkára és Hagyó Miklós, a főváros környezetvédelmét is felügyelő főpolgármester-helyettese vett részt. Az MTVSZ-t dr. Schmuck Erzsébet társelnök képviselte.

A jégkocka-szigetelésének leemelése után került sor a maradék jég megmérésére. Hagyó Miklós meggyőzőnek nevezte a 75%-ban megmaradt jégkocka méretét, különösen az idei forró májust is figyelembe véve. „Látva az 1,3 köbméteres jégkockát, bárki beláthatja, hogy a jó szigetelés mennyire nagy jelentőséggel bír az életünkben. A kánikulában a klímaberendezések, a téli hideg idején a fűtés óriási energiákat emészt fel. Korántsem mindegy, hogy – a természetet, a környezetet és nem utolsó sorban a pénztárcánkat kímélve – nem hagyjuk elpazarolni ezeknek az energiáknak a jelentős részét.” A főpolgármester-helyettes szerint az akció mindezen túl arra a társadalmi felelősségre is fel kívánta hívni a figyelmet, amellyel a nem megújuló energiák kapcsán a jövőnek tartozunk. „Legalább a Környezetvédelmi Világnapon nézzünk magunkba, s vegyük számba: mit tehetünk személyesen ebben a fontos ügyben!”

A Jégkocka akció célja az volt, hogy a szervezők és a politikusok felhívják a figyelmet arra, hogy a megfelelő hőszigetelés hatékonyan csökkenti az energiafogyasztást, ami a pénzmegtakarítás mellett környezeti előnyökkel is jár: kisebb lesz a klímaváltozásért is felelős széndioxid kibocsátás. A 2007-es akció szervezésében a Magyar Természetvédők Szövetségén kívül a Békés Megyei Zöld Kör, a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Reflex Környezetvédő Egyesület vett még rész. A Jégkocka akciót Budapesten kívül Békéscsabán és Miskolcon rendezték meg.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment