Nem kategorizált

napelemtető + hibrid = ?

napelemtetős hibridEgy amerikai cég napelemekkel szereli fel a hibrid járműveket, mellyel további 29%-kalnövelhető a benzintakarékosság, s így akár napi 32 kilométert tehetnek meg a környezettudatos sofőrök elektromos módban.

A Solar Electrical Vehicles domború napelemeket szerel hibrid járművekre leginkább Toyota Priusra, Highlander Hybridre és Ford Escape Hybridre – írja a San Fernardo Business Journal. A 2-300 Wattot termelő modulok egy külön akkumulátort töltenek fel, melyek bevetésével a vezetési szokásoktól függően akár napi 32 kilométert is megtehetünk tisztán villanyüzemben, s közel 30%-kal kevesebb üzemanyagot pöföghetünk szét a világba. A napelemtető beszerelési költsége 2-4 ezer dollár, de használata 2-3 év alatt könnyedén megtérül.

napelemes Prius

A cég elnöke Greg Johanson szerint nagyobb kapacitású akkumulátorral további 16 kilométer tehető meg benzin nélkül, s már fejlesztés alatt van a Toyota Highlander és Tesla villanyautókhoz való napelem is. Ráadásul a jelenleg használt 210 Wattos modul helyett már fejlesztik a 320 Wattos modellt

napelemtetős Highlander

is, mely több napenergia felvételére képes.

„Minden technológia adott, már csak a nagyobb autógyáraknak kell átvenniük a megoldást” – mondja Johanson. Napelemmel a hibrid kocsik nemsokára napi 65 kilométert is megtehetnek, anélkül hogy egy csepp benzint is használnának.

Johanson szerint az emelkedő benzinárak még inkább az ilyen megoldások malmára hajtják a vizet, s nemsokára akár két évnél is rövidebb idő alatt megtérülhet a napelem felszerelése. „Birtokolni vagy bérelni szeretnénk az energiát a következő három évben” – teszi fel a teoretikus kérdést a cégvezető.

A napelemtetős elektromos autók fejlődéséről és az újabb autókról szól az alábbi film:
%%VideoBlogger:youtube:7bbZ4JSEPKA%%

(Forrás: HVG, Solar Electrical Vehicles)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment