Nem kategorizált

153 cég csatlakozott a Caring for Climate kezdeményezéshez

caring for climate153 vállalat kötelezte magát önként arra, hogy csökkentik a tevékenységük során keletkezett széndioxid-kibocsátást, egyúttal felszólították a kormányokat, hogy tegyenek többet az éghajlati változások enyhítéséért.

A világ vezető környezetvédelmi szakemberei üdvözölték a nagyvállalatok megállapodását, miszerint gyakorlati lépéseket tesznek a globális felmelegedéshez való hozzájárulásuk mérséklésére, jóllehet kötelező célértékeket nem tűztek ki.Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának főigazgatója elismerte, hogy a cégeknek időbe telhet, amíg csatlakoznak az éghajlatváltozással foglalkozó konvencióhoz és a kiotói jegyzőkönyvhöz készült útmutatón (Caring for Climate) alapuló kezdeményezéshez.

A dokumentumot tanulmányozásra néhány hónapja szétosztották a Global Compact ENSZ-program valamennyi részvevője között. A programot 2000-ben indította útjára a világszervezet azzal a céllal, hogy előmozdítsa az üzleti világban a munkakörülmények javítását, az emberi jogok és a környezetvédelem ügyét, valamint a korrupció elleni harcot. A programhoz, amelynek éves csúcsértekezlete csütörtökön nyílt meg Genfben, 116 ország négyezer üzleti vezetője csatlakozott.

„Az a cég, amely aláír egy ilyen megállapodást, valóban messzemenő kötelezettséget vállal részvényeseivel, a közvéleménnyel és fogyasztóival szemben, nem is beszélve a kormányokról” – mondta Steiner.

A kezdeményezéshez nem csatlakozott óriáscégek között szerepel a UBS és a Credit Suisse bank, a Nike, a Hennes and Mauritz és a Gap ruházatitermék-forgalmazó, a Royal Dutch Shell olajtársaság, a BHP Billiton bányavállalat-csoport és a Starbucks kávéházlánc.

(Forrás: Zöldtech, ENSZ Global Compact)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment