Ember

Növekszik a háztartások áramfogyasztása az EU-ban

EU éjszakai fénybenBár az áram ára emelkedik, az EU háztartásai nem mérséklik az áramfogyasztást, ellenkezőleg – derül ki a brüsszeli bizottság most közzétett jelentéséből.

A háztartások 1999 és 2004 között 10,8 %-kal növelték átlagban áramfelhasználásukat, miközben az uniós ipar 9,5 %-kal. Az uniós háztartások így, a vizsgált időszak végére, átlagosan évi 4098 KWh villamos áramot használtak fel. A bizottság szerint ennek részben oka, hogy a háztartások nagy részében megmaradtak a régi, még nem energiatakarékos berendezések, mert ha például a lakosság átváltana az energiatakarékos világítótestekre, akkor ez az áramfogyasztást nagyjából ötödével tudná mérsékelni. A világításra fordított energia 95%-át a régi égőkkel használjuk el.

A felhasználás növekedésének fő oka azonban a háztartások fokozódó gépesítettsége, a szárítóberendezések, klímaberendezések és a számítógépek terjedése, de a modern szórakoztató elektronikai berendezések is az áramfogyasztást növelik. Emellett egyre többen laknak az EU-ban családi házakban, egyre nagyobb területű lakásokban, ami egyebek között azzal jár, hogy bizonyos berendezésekből – televízió, jégszekrény – már nem egy, hanem kettő-három is előfordul egyazon lakásban. Ennek okán nem csak az energiatakarékosabb újakat, hanem az energiafaló régieket is működtetik még.

(Forrás: Greenfo, eredeti sajtóközlemény: EU)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment