Nem kategorizált

A Sziget újraélesztése

Nagyszínpad csütörtökönEz valószínűleg kibeszélésre kerül a ‘holnapután’-ban :)

A tizenötödik Szigetet szokás szerint nagytakarítás és füvesítés követi, már ha a szigetlakók hajlandóak időben eltűnni a területről. Akadnak ugyanis, akik a fesztivál után még napokig vadkempingeznek, és a földben hagyják a kaszálógépek rémeit, a sátorvasakat.

Az ottalvós hetijegyeseknek szerda délelőtt kellett elhagyniuk a Hajógyári szigetet. A takarítás és a bontási munkálatok már délután megkezdődnek, és több mint egy hétig tartanak. „A rendezvény végén kisebb erőkkel rögtön nekiállunk a szemétszedésnek” – mondja Lakos László, a fesztivál technikai vezetője. „Három-négy nap múlva, a bontás után aztán belehúzunk, és onnantól körülbelül egy hét, amíg megtisztítjuk a szigetet. „A fesztivál egy hete alatt és az utótakarítás során nagyjából négyezer köbméter szemét jön össze. (Budapest napi szeméttermése körülbelül 15 ezer köbméter.)

sörösdoboz gyűjtőkEnnek nagy részét, mintegy háromezer köbmétert a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai szedik össze, a többit a Sziget Kft. által megbízott két másik cég. „Augusztus 24-26 körül fejezzük be a takarítást” – fogalmaz Ruscsák Béla, a FKF Zrt. területi vezetője. „A pontos dátum attól függ, hogy hogyan haladnak a bontási munkák, és a szigetlakók mikor távoznak.” Értetlenkedésemen, miszerint sátorozók elvileg már nincsenek a szigeten, Ruscsák úr csak nevet. „Nézze, én a gyakorlatról beszélek. Általában a rendezvény után három-négy nappal is több tucat vadkempingezőt kerülgetünk.”

A szakember szerint valószínűleg a későbbi időpontra, tehát jövő vasárnapra tudják csak befejezni a takarítást, mert a zrt-nek az augusztus 20-i hosszú hétvégén is lesznek kötelezettségei. A héten 35 szemétszedő dolgozik a szigeten, jövő héttől nagyjából kétszer ennyien takarítanak majd. A sziget teljes megtisztítása Lakos László szerint körülbelül 50 millió forintba kerül, és Ruscsák Béla is tízmilliós nagyságrendet emleget. Természetesen ezt a Sziget Kft. állja, hiszen szerződésben vállalt kötelezettsége, hogy a fesztivál után visszaállítja a helyszín eredeti állapotát.

A környezetvédelembe valamennyire a szigetlakók is besegítenek. A szervezőiroda szerint évről évre több a szelektíven gyűjtött szemét aránya (már ötödik éve van lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre a fesztiválon). A fiatalok egyre inkább környezettudatosan gondolkodnak, ez nyilván a rendezvényen jelen levő zöldszervezeteknek és a szponzorok szemétgyűjtő nyereményjátékainak is köszönhető.

A tiszta szigetet augusztus végén veszi át a terület kezelője, a Fővárosi Kertészeti Zrt. A cég munkatársai ekkor bejárják a szervezőkkel a szigetet, és felmérik, hogy milyen károk keletkeztek a növényzetben. „Megmondjuk, hogy a helyreállítás mekkora összeg, kicsit alkudozunk, aztán megrendelés után a lehető legrövidebb időn belül elvetjük a fűmagot, mert a fűnek kicsit erősödnie kell a novemberi fagy előtt” – magyarázza Kocsis László, a zrt. vezérigazgatója.

Kocsis szerint az eső miatt idén valószínűleg több dolguk lesz, mint tavaly: „Minden bizonnyal jóval nagyobb felületen ment tönkre a gyep, mint korábban, a kocsik is nagyobb kárt tesznek felázott talajon. Ráadásul a szervező kénytelen volt homokot behordani a szigetre, amit nekünk majd el kell tüntetnünk.” A füvesítés előtt a kátyúkat is be kell temetni, és a kavicsos felületeket is helyre kell állítani. A fűmag vetése egyébként sziszifuszi munka. „Két fesztivál között egy év telik el, és ahhoz, hogy a fű bírja az erős strapát, kicsit hosszabb időre lenne szükség” – mondja Kocsis.

Sziget előtt Sziget után

A gyep mellett a fák is sérülnek, általában ott, ahol magas teherautók közlekedtek a színpadok között. Ezeken is végre kell hajtani a szükséges metszéseket és egyéb sebkezeléseket. A Főkert munkatársai azt is felmérik, hogy a cserjefelület mennyiben sérült, és hogy a szigeten levő, a fesztivál ideje alatt körülkerített játszótérben esett-e kár. A cég munkatársait azonban tavasszal is érhetik kellemetlen meglepetések. „Rendszeresen a földben maradnak sátorvasak és egyéb rögzítőelemek, és amikor kaszálunk, emiatt sokszor eltörnek a kaszálógépek kései” – mondja a vezérigazgató.

A helyreállítás költsége 2004-ben 6,5 millió forint volt, tavalyelőtt 8,7 millió, tavaly pedig 8,2 millió. Az elmúlt három évben fesztiválonként nagyjából harmincezer négyzetmétert kellett újrafüvesíteni, és háromezer cserjét pótoltak. Kocsis úgy véli, idén nagyobb területen kell majd fűmagot vetni, több cserjét kell ültetni, és valószínűleg minden korábbinál több pénzbe fog kerülni a helyreállítás.

(Forrás: index, Stöckert Gábor)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment