Ember

Klímaváltozás a nyilvánosságban

TÁRKI jelentésA TÁRKI és az Image Factory kutatási jelentése

2007 júliusában végzett közvélemény-kutatás során ezer 18 év feletti magyar állampolgárt kérdeztek meg: az adatok nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely tekintetében reprezentálják magyar felnőtt lakosságot. A politikai életben tapasztalható trendek megállapításához hazai politikai pártok 2007. január 1. és június 30. közötti kommunikációját vizsgálták meg. A magyar top cégek vonatkozó kommunikációjához a hazai vállalatok magyar nyelvű internetes honlapjait és a sajtóban 2007. január 1. és június 30. között fellelhető információkat vették alapul. A média klímaváltozással kapcsolatos cikkeit az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. adatbázisa biztosította.

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • Mit gondolnak az emberek?

A magyar felnőtt lakosság kilenctizede szerint az elmúlt években megváltozott az időjárás, és szokatlan időjárási folyamatokat tapasztalhatunk. A megkérdezettek csaknem fele úgy gondolja, hogyezek a folyamatok már napjainkban is közvetlenülveszélyeztetik a Föld népességét. Kétharmaduk van továbbá azon az állásponton, hogy a politikusok túl keveset foglalkoznak a környezetvédelemmel.

  • Mit lép a politika?

Annak ellenére, hogy a globális éghajlatváltozás kérdése Európában beszivárgott a „mainstream” politikába, Magyarországon – főként a belpolitikai eseményekhez képest – továbbra is periférián maradt.

  • Hogyan reagál az üzleti élet?

A hazai nagyvállalatok kétötöde végez valamilyen irányú társadalmi célú tevékenységet, illetve tesz tudatos lépéseket a környezetvédelem érdekében. Mégis, az élmezőnyt jelentő cégek mindössze 8 %-a érintett valamely, a klímavédelmet szorgalmazó kezdeményezésben, illetve fogalmazott meg klímapolitikai stratégiát, a vállalat működését érintő szabályozást.

  • Mit üzen a média?

2007 első felében ötször annyi sajtómegjelenés foglalkozott az általános felmelegedés és a globális klímapolitika kihívásaival, mint a tavalyi év azonos időszakában, és közel két és félszer annyi, mint tavaly egész évben.

A jelentés letölthető a TÁRKI honlapjáról

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment