Föld

Rádiós nyomkövetővel kék vércsékre

kék vércse 14 kék vércsét szereltek fel rádiós nyomkövetővel a Magyar Madártani Egyesület munkatársai és önkéntesei „A Kék vércse védelme a Pannon régióban” című LIFE-Nature projekt keretében. A rádióvevők segítségével a faj zsákmányszerzési szokásait vizsgálják a Kardoskút határában lévő Natura 2000-es területen.

Ilyen típusú, vagyis rádiós nyomkövetővel történő megfigyelésre eddig még nem volt példa. A szakemberek vizsgálják, hogy a megjelölt egyedeknek milyenek a vadászati és táplálkozási szokásaik, mely élőhely típusokon, például legeltetett-, kalászos vagy pillangós területeken vadásznak, mekkora sikerrel teszik ezt, és mit esznek.

nyomkövetés (fotó: Palatitz Péter)A kutatók reggel és délután 4-4 órán át folyamatosan követik többek között Tangát, Betyárt, Othellót, Pankát, Piroskát és Melóst, a faroktollaikra rögzített rádióadók segítségével. Annak megfigyeléséhez, hogy a madár pontosan hol csap le és milyen zsákmányt szerez, fizikailag a nyomukba kell szegődni, s távcsővel folyamatos megfigyelés alatt kell tartani az állatokat. Egy kék vércsét hárman figyelnek egy nap, egyikük a fészeknél áll, ketten pedig autóval követik a madarat, amint elhagyja költőhelyét. A kutatók egyike távcsővel figyel, és adatokat diktál, míg társa lejegyzi azt.

A tervek szerint Heves megyében is 5-10 madarat akarnak rádióadóval felszerelni, ami az elmúlt hetekben két madáron már meg is történt.

A kutatási eredmények az agrár-környezetgazdálkodás zonális célprogramjainak megalkotásához, a 2009-től támogatásra kerülő területek pontos meghatározásához is felhasználásra kerülnek.

(forrás: MME, további infó: falcoproject)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Nem tudom. Pár dolgot én sem értek:
    – a fészkelőhelyet miért kell személyesen megfigyelni, miért nem tesznek ki egy kamerát?
    – miért a farkára teszik a követőt? azzal kormányoz. gondolom, hogy nem lehet nagy és nehéz, de ha már úgyis gyűrűzik őket, miért nem a gyűrűbe építik be? kipiszkálná a csőrével?

  • Azt hiszem, hogy ezekre a kérdésekre én nem tudom Neked megadni a választ. :)

    Ha olyan kicsi a nyomkövető, hogy nem zavarja, akkor biztos jó. Ha meg nagyobb, akkor viszont meg lehet kérdőjelezni az ornitológusok szakértelmét. Ennyi.

Leave a Comment