Gazdaság

EBRD finanszírozással boltív kerül Csernobil fölé

boltív Csernobil fölé Új, biztonságos védőpajzs és nukleárishulladék-tároló épül a csernobili atomerőműnél, közölte hétfőn a finanszírozást összehangoló londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az aznap aláírt szerződések értelmében az 1986-ban katasztrófát szenvedett csernobili négyes reaktor fölé egy 105 méter magas, 150 méter hosszú, 260 méter fesztávolságú acél boltívet húznak fel. A szerkezetet a helyszínen állítják össze, és egészben csúsztatják a jelenlegi borítás fölé.

Az EBRD londoni közleménye szerint a közvetlenül az 1986-os szerencsétlenség után, „rendkívül veszélyes körülmények közepette” felépített szarkofág állaga a nemrégiben elvégzett, egyébként sikeres stabilizáló munkák ellenére is romlik.

Az új pajzs építése előreláthatólag 48-52 hónapot vesz igénybe, és a konstrukció lehetővé teszi, hogy az erőmű negyedik egységét – amelyben még mindig benne van az eredeti nukleáris fűtőanyag-készlet 95 %-a – végleg lebontsák.

Az EBRD közleménye szerint az új acélszarkofág építése a „legláthatóbb beruházása” lesz a csernobili védőpajzs-építési tervnek, amelyről még 1997-ben írt alá szerződést az ukrán kormány a nemzetközi közösséggel, és amelynek keretében számos, az új acélpajzs megépítésének elkezdéséhez szükséges munkát kellett eddig elvégezni.

A terv teljes költsége becslések szerint 1,39 milliárd dollár. A hétfőn aláírt második szerződés egy olyan tároló létesítmény megépítéséről szól, amely a másik három csernobili reaktor működése során 2000 decemberéig felhalmozódott, több mint 20 ezer kimerült fűtőanyag-köteg biztonságos elhelyezésére szolgál a következő száz évben.

Az EBRD által kezelt két csernobili alapba – amelyeket az új védőpajzs megépítésének, illetve a működés általános biztonságának finanszírozására hoztak létre – a nemzetközi közösség 2007 nyaráig több mint 1 milliárd eurót adományozott.

(forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment