Nem kategorizált

Nagyvállalatok elszámoltathatósága idén

ARH 2007 Az Accountability Rating Hungary 2007 a legnagyobb magyarországi vállalatok elszámoltathatósági rangsora. Megmutatja, hogy a legjelentősebb magyar vállalatok mennyire tartják fontosnak társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásaik hatékony kezelését, hogyan építik be üzleti stratégiájukba, mennyire vonják be érintettjeiket a döntési folyamatokba. Fontos, hogy a vállalatok miképp tájékoztatják a körülöttük élőket, így az értékelés a nyilvánosan hozzáférhető dokumentumok alapján történt.

Az értékelés alapján 2007-ben ismét első helyezést ért el a Magyar Telekom. 30% feletti teljesítményt csupán 5 cég ért el, amelyek messze felülmúlják a magyar átlagot. A lista további vállalatai két főbb csoportba sorolhatók: a 10 és 30 % közötti eredményt elért cégek már értékelhető teljesítményt mutatnak fel az Accountability Rating hat területén. A 10 %-nál alacsonyabb pontszámú vállalatok semmilyen, nem-pénzügyi publikációval nem rendelkeznek, sokszor még üzleti jelentésük sem nyilvános.

Az értékelés hat fő területe a következő:

  • Stratégia 20%
  • Vállalatirányítás 15%
  • Teljesítménymenedzsment 15%
  • Érintettek bevonása 20%
  • Nyilvános közzététel 15%
  • Tanúsítás/ hitelesítés 15%

ARH2007 lista

[1] Az egyenlő pontszámok a kerekítés eredményei, a sorrend a pontos számadatokra épül.
[2] Az iparági besorolást az Accountability Rating globális elemzésében használt iparágakhoz igazítottuk.
[3] Értékelése a cégre vonatkozó BAT Hungary CSR-tevékenysége és -kommunikációja alapján történt.

(További információ: az Accountability Rating honlapján (még nincsenek fent a 2007-es eredmények), valamint az Accountability Rating Hungary honlapján)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment