Gazdaság Inno/Tech

A napelemek harmadik hulláma

Nanosolar San Joseban A Nanosolar nevű, 2002-ben alapított cég olyan áttörést ért el, amelynek felhasználásával a korábbi 3 dollárról 30 centre esett le egy wattnyi napenergia előállításának a költsége. Ezzel a világtörténelemben először lehetővé teszi, hogy a széntüzelésnél olcsóbban állítsunk elő napenergiát.

A Nanosolar által kifejlesztett napelem-borítások festékréteg-vastagságúak, s bár a technológia alapelemei már egy ideje adottak voltak, mostanra készülhetett el a tökéletesített anyag. A cég a Szilícium-völgy fővárosának számító San Joséban építi első naperőművét, amely 2008-ra készül el, s ha eléri teljes kapacitásást, évi 430 megawatt energiát szolgáltathat majd. Ez több, mint az összes amerikai napelem-gyártó termékei által kitermelt mennyiség.

A vállalat saját magát a napelem-technológia „harmadik hullámának” nevezi. Az első hullám több mint három évtizede kezdődött, a szilícium alapú napelemcellákkal. Ezek azonban meglehetősen drágák és kevéssé hatékonyak voltak, ugyanis a szilícium nem nyeli el túl jól a napfényt, s ezért az ugyancsak törékeny lapkáknak meglehetősen vastagnak kellett lenniük. Ebből kifolyólag alkalmazásuk körülményes és drága volt.

A második hullám körülbelül egy évtizede érkezett az első vékonyfilmes napelemcellákkal. Ezek a panelek százszor vékonyabbak voltak az előzőeknél, ám hatékonyságuk nem javult. Emellett előállításukhoz költséges, vákuumon alapuló kezelésre volt szükség, valamint az elkészült filmet üveglapokra vitték fel, amely jelentősen visszavetette eredményességüket.

A Nanosolar által kifejlesztett tecnhológia előnye, hogy többek között közvetlenül a vezetőképes fém, vagy félvezető felületekre felvihető, így 20%-kal nagyobb áramfelvételt tesz lehetővé. A technológiának köszönhetően jóval költséghatékonyabb és vékonyabb cellák gyártása válik lehetővé.

(forrás: hvg)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment