Nem kategorizált

Utolsó nap Balin?

ENSz klíma-csúcs December 14.  az ENSz klíma-csúcs utolsó hivatalos napja.

Az EU bekeményített: Franciaország, Németország és Portugália (a jelenlegi EU Elnökség) vezetésével kijelentette, hogy ha nincs megegyezés Balin az USA miatt, az Unió bojkottálni fogja a fő kibocsátó országok találkozóját januárban, amelyet a Bush adminisztráció szervez Hawaiin. Az EU ragaszkodik hozzá, hogy a záródokumentumokban szerepeljen: a fejlett ipari országok 2020-ig 25-40 %-kal csökkentsék üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat.
Mindenki keményen fogalmazott:

  • Humberto Rosa, a portugál delegáció vezetője: ” Ha Bali bukás, értelmetlen a főbb kibocsátó országok találkozója”.
  • Hasonlóan határozott a francia környezetvédelmi miniszter is: ha nincsenek konkrét kibocsátás-csökkentési célszámok, a januári találkozó felesleges.
  • Sigmar Gabriel, a német környezetvédelmi miniszter egyértelműen utalt a kerékkötőkre, azaz az Egyesült Államokra, Japánra, Kanadára és Oroszországra: „Több elefánt is van a teremben, de most már legalább jól láthatók”.
  • Felszólalt a friss béke Nobel-díjas Al Gore is, szintén keményen bírálva az USA delegációt. Elmondta, hogy tapasztalatai alapján hogy tárgyalásokban áttörésre (ha van) általában az utolsó 48 órában kerül sor, így még lát esélyt. „Remélem, hogy néhány ország megváltoztatja álláspontját, legfőképpen saját országom, az USA” – fogalmazott.

(forrás: MTvSz)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment