Nem kategorizált

Megállapodás van. Számok nincsenek.

ENSz klíma-csúcs Megszületett a megállapodás a Bali szigetén folyó ENSZ-klímakonferencián, miután az Egyesült Államok is csatlakozott végül szombaton a kialakult konszenzushoz. A záródokumentumban azonban nincsenek számok.

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy eredményes lesz-e az ENSZ klímaértekezlete, de végül a résztvevők elfogadták azt a tervet, amelynek alapján legkésőbb 2008 áprilisig megkezdik a tárgyalásokat egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről. Ekkor jár le ugyanis a 2012-ig érvényben lévő kiotói egyezményben rögzített feladatok végrehajtásának első szakasza.

Fejlettek a fejlődőkkel szemben
Az Egyesült Államok mereven elutasította a fejlődő országok által benyújtott kompromisszumos határozat-tervezetet. A javaslat értelmében a fejlődők azt követelték, hogy tisztázzák az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásával kapcsolatos konkrét felelősségüket. Az amerikai küldöttség ehelyett további kötelezettség-vállalásokra szólította fel a fejlődő országokat.
„Jelenleg nem vagyunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk ezt a megfogalmazást, mert ez komoly változást jelentene a nagy nehézségek árán megtalált egyensúlyban” – közölte Paula Dobriansky, az amerikai delegáció vezetője. A tárgyalópartnerek rendkívüli nyomásának hatására azonban végül engedtek Washington képviselői.

A kompromisszumot személyes jelenlétével is segítette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szombaton reggel érkezett meg Timorról, több küldöttséggel tárgyalt, miután Kína, India, Pakisztán és Banglades is különböző kifogásokkal élt. India például arra szólította volna fel a fejlett országokat, hogy környezetbarát technológiákkal és pénzügyi segítséggel járuljanak hozzá a felmelegedés elleni küzdelmükhöz. Jacqueline Cramer holland környezetvédelmi miniszter azonban közölte, hogy az Európai Unió számára elfogadhatatlan az indiai kérés.

Lemondtak a számokról
A szombat reggeli teljes ülésen felszólalva a világszervezet első embere csalódottságát fejezte ki, amiért nincs előrehaladás, és döntésre szólította fel a résztvevőket.
A megállapodás után Ban Ki Mun méltatta az amerikai és a többi küldöttség „rugalmasságát”, amely lehetővé tette a konferencia eredményes befejezését és ezt a főtitkár bíztatónak nevezte a jövőre nézve.

Az EU tagországai közül többen is jelezték, hogy bojkottálják az USA által kezdeményezett klímaügyi konferenciasorozatot, ha Balin nem lesz megegyezés. Végül a kompromisszumos megoldás érdekében az Európai Unió beleegyezett, hogy a szövegben ne szerepeljenek az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó számszerű utalások, és azok csökkentésének szükségessége, mert az Egyesült Államok ezt ellenezte.

(forrás: Index)

A dokumentumok az ENSz kapcsolódó honlapjáról letölthetők.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment