Inno/Tech

Verseny a szén-dioxid csökkentő technológiákra

Altran Foundation Az Altran Alapítvány a Fejlődésért meghirdette a 2008. évi pályázatát „A légköri CO2 kibocsátás csökkentése: technológiai kihívás!” témában. Ez a pályázat idén első ízben érhető el a magyarországi cégek számára is. A nemzetközi pályázat idei témája olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek segítenek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. A pályázatok leadási határideje 2008. április 7.

Milyen technológiákkal lehet pályázni?
A díj nyitva áll minden olyan projekt előtt, ami a CO2 csökkentés kihívására keresi a választ, érkezzen az bármilyen szektorból, így az energetika, szállítmányozás, autóipar, építőipar, repülőgépgyártás, vagy egyéb területről. A nemzetközi zsűri független specialistái felelnek azért, hogy a legjobb tervek kerüljenek kiválasztásra, amikből aztán a végső győztes is kikerül.

A nemzetközi verseny olyan innovatív technológia-orientált projekteket támogat, amik megfelelnek a következő feltételeknek:

  • Energiafelhasználás csökkentése
  • Szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az energiafelhasználás hatékonyságának növelése folyamat-optimalizálásokon keresztül
  • Szén-dioxid elnyelő technológia fejlesztése
  • Szén-dioxid tárolási technológiájának fejlesztése
  • Újrahasznosítás a szén-dioxid átalakítás segítségével

A díj
1 millió € értékű tudományos és technológiai együttműködés.
A győztes idén is 16 000 € anyagi jutalomban és egy egy éves, személyre szabott technológiai támogatásban részesül. Pontosabban a győztes egyedülálló támogatást kap az Altran 17 000 konzultánsától és specialistájától a következő területeken: kutatás, technológiai fejlesztés, dizájn, ipari gyártáselőkészítés, költségoptimalizálás, piaci tanulmányok, marketing, partnerkiválasztás, tőkeszerzés, kommunikácó, multimedia, vállalati stratégia,…

Kulcsadatok

  • A légköri CO2 koncentráció folyamatosan növekszik: több, mint 20%-kal nőtt az elmúlt 50 évben (ONF)
  • Az emberi tevékenységből származó szén-dioxid kibocsátás üteme a kétszáz évvel ezelőtti elhanyagolható szintről 25 milliárd tonnára nőtt napjainkra (DOE)
  • A CO2 kibocsátás minden évben nő. Ha a jelenlegi ütem folytatódik, 70%-kal fog emelkedni 2000 és 2030 között (IEA)
  • Ha semmit nem teszünk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása ellen, az átlaghőmérséklet 1,4-5,8 °C-kal emelkedik 2100-ra (CEA)
  • A CO2 kibocsátás fő oka a fosszilis tüzelőanyagok használatának a vártnál nagyobb növekedése; 1,1% évi növekedés a 90’-es években, és évi 3% 2000 és 2005 között. (IPCC)

Az Altran Alapítvány
Az Altran Alapítvány az Innovációért 1996-ban jött létre, hogy világszerte támogassa a technológiai és tudományos kutatásokat, mindannyiunk hasznára. Az Alapítvány pályázata nemzetközi, több, mint húsz európai országból érkeznek kandidálók, de Brazíliából és az Egyesült Államokból éppúgy vannak résztvevők. A 2008-tól pedig már Közép-Európából, így Magyarországról is várják a pályázatokat.

A győztest kiválasztó zsűri független az Altrantól. Olyan nemzetközi szaktekintélyekből áll, akiknek munkássága elismert a pályázat azévi témájában. A zsűritagok döntését számos feltétel befolyásolja: a témában felvetett problémára adott válasz, a projekt általános haszna, újszerűsége, életképessége, és a projektgazda motivációi.

(további információ: Altran Foundation)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment