Ajánló

Mielőtt erről is lekés(t)ek: „Az a kritikus hat fok”

A grönlandi Jacobshavyn Isbrae gleccser jéghegye Én már nem késhetem le, mert van egy jóakaróm, aki, amint meglátta, tudta, hogy ezt fel kell vennie nekem videóra. Ezúton is köszönöm! Neeem, még nem volt rá időm megnézni. Illetve, amikor lett volna, akkor már megnéztem egy valóságon alapuló, nem kicsit depressziós filmet, és ennek már nem bírtam neki kezdeni. Azért a múlt héten egyik éjjel majdnem megnéztem. 1h körül kezdődött, de a negyedóránkénti reklámblokk egyike már nagyon lefárasztott…
A lényeg: amit láttam, jó volt. Hatásvadász? Ennyi reklám közé, egy ekkora kihívás ismertetése szerintem nem lehet elég hatásvadász. A film logikus, érthető és ébresztő.

Most még Neked is van időd. Ugorj a videóhoz, és programozd be a következő időpontok valamelyikét a National Geographic csatornáján: március 6. 9h, március 6. 14h, március 22. 8h

Bele is nézhetsz egy kicsit; a National Geographic Channel honlapján látsz egy ajánlót is a filmről.

Leírás:

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az üvegházgáz-kibocsátás folyamatos növekedésével a következő száz évben akár 6 °C-kal is nőhet a globális átlaghőmérséklet, ami gyökeresen átalakíthatja világunkat.

A dokumentumfilm Mark Lynas brit író, valamint neves klímakutatók segítségével arra keresi a választ, hogy egy 1, 2, 3, 4, 5, netán 6 °C-os globális átlaghőmérséklet-emelkedés milyen hatást gyakorolhat a világra.

Ha üvegházgáz-kibocsátásunkat az egyik napról a másikra nullára csökkentenénk, a korábban a légkörbe juttatott káros összetevők ebben az esetben is további 0,5-1 °C-os globális átlaghőmérséklet-emelkedést okoznának. De mi történne, ha a melegedés 2 °C-os lenne? Mark Lynas, a „Six Degrees” (Hat fok) című könyv szerzője szerint a felmelegedés ezen a ponton túl elszabadult vonathoz válna hasonlatossá. Grönland jégtakarója, valamint néhány alacsonyabb fekvésű sziget sorsa megpecsételődne.

3 °C-os melegedés esetén az Északi-sarkvidék egész nyárra jégmentéssé válna, az amazóniai esőerdő elkezdene kiszáradni, és szélsőséges időjárási események jellemeznék a mindennapjainkat.

A hatfokos hőmérséklet-emelkedéssel számoló ún. „ítéletnapi” forgatókönyv élővilágától megfosztott tengereket, terjeszkedő sivatagokat és minden korábbinál gyakoribb természeti katasztrófákat prognosztizál.
%%VideoBlogger:youtube:O8qmaAMK4cM%%

(további információ: National Geographic Channel)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment