Nem kategorizált

Elfogadták a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát

NÉS 2008. március 17-én módosító indítvány, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az országgyűlés a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS).

A NÉS Magyarország középtávú klímapolitikájának három fő cselekvési irányát jelöli ki:

  1. az uniós és nemzetközi követelményeknek megfelelően intézkedéseket irányoz elő, az éghajlatváltozást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentése, és növekedésének megelőzése érdekében. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését az összes energiafelhasználás csökkentésével együtt kell megvalósítani, úgy, hogy a termelés és fogyasztás szerkezetének egésze a kevésbé anyag- és energia-igényes irányba változzon.
  2. a már elkerülhetetlen éghajlatváltozás kedvezőtlen ökológiai és társadalmi-gazdasági hatásai elleni védekezésnek, az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodóképesség javításának legfontosabb elemeit tartalmazza; valamint
  3. az éghajlatváltozás társadalmi tudatosítását és a klímatudatosság erősítését.

A NÉS kiemelten ágazatközi és össztársadalmi keretrendszer, minden gazdasági ágazatot
és társadalmi csoportot érint. Ezért a vonatkozó stratégiai célokat, feladatokat minden szektor (és tárca) tevékenységébe integrálni kell.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Sziasztok,

    egy üzleti és egyben környezetvédelmi indíttatású megjegyzésem lenne. Miért nem szerepel a Közlekedésügyi Minisztérium, BP Önkörmányzata, Magyar Kormány, Környezetvédelmi Minisztérium stb. stratégiai tervében alternatív üzemanyagon – pl sűrített földgáz, biogáz – működő járművek alkalmazása, előnyben részesítése a tömegközlekedésben??? Kimondottan meghökkentő, hiszen az ilyen típusú üzemanyagok szén-dioxid kibocsátása közel 95%-al alacsonyabb a tradicionális benzin-gázolaj alapú üzemanyagoknál (függetlenül azok EURO Norm besorolásától), olcsóbb, igaz az infrastruktúra kialakítása komoly anyagi befektetést igényel, ami adott esetben belátható, racionális időn belül megtérülhetne, minden téren!!!

    üdv
    Molnár Adrián

  • Szia,
    Kicsit sokáig tartott átböngésznem a 114 oldalt. Igazad van. Maga a tömegközlekedés propagálása szerepel a stratégiában, de annak üzemanyagtípusa nem. Ez – azt gondolom – egy rés, azaz kimaradt. Pedig ugyanolyan fontos, mint a személygépjárművek esetén. Sőt! Addig a propaganda mindig fals lesz, amíg pl. a buszok fekete felhőt húznak maguk után.
    Köszi a commentet!
    szomkat

Leave a Comment