Föld

Rekordszintű gleccser olvadás

Ruwenzori-hegység gleccsercsoportja (1952 és 2008) Soha nem tapasztalt gyorsasággal olvadnak a gleccserek világszerte – állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) legutóbbi elemzése. A gleccserolvadási ráta az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlag 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett.

A chilei Echaurren Norte gleccseren kívül nincs másik a világon, amelynek vastagodott volna a jégpáncélja. A leggyorsabban olvadó gleccser, a norvég Breidalblikkbrea pedig egy év alatt 3,1 méterrel húzódott vissza. A 25 év folyamatait elemző tanulmány szerint az 1998-ban mért rekord az ezredforduló után háromszor (2003-ban, 2004-ben és 2006-ban) is megdőlt. „Az adatokból egy folyamatosan gyorsuló trend bontakozik ki, amelynek nem látni a végét” – mondta Wilfried Haeberli, a jelentést az UNEP számára készítő Gleccserfigyelő Világszolgálat (WGMS) igazgatója.

A zürichi központú WGMS szakemberei szerint Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet, a világ több pontján pedig egyenesen katasztrófával fenyeget a gleccserolvadás. Például Indiában, ahol a legtöbb folyót a Himalája gleccserei táplálják, vagy Észak-Amerika nyugati partvidékén, ahová a Sziklás-hegységből és a Sierra Nevada hegységből érkeznek a folyók. „A gleccserektől, ezektől a természetes ivóvíztartályoktól függ milliók, ha nem milliárdok megélhetése a mezőgazdaságban, az iparban és az energiatermelésben” – nyilatkozott Achim Steiner, az UNEP főigazgatója. A folyamat még visszafordítható, ha a kormányoknak sikerül megegyezésre jutniuk egy szigorúbb károsanyag-kibocsátási rendről a 2009-es koppenhágai klímakonferencián. „Ellenkező esetben a gleccserek visszahúzódásához hasonló gyorsasággal fog szűkülni a mozgásterünk” – mondta Steiner.

A WWF aggódik amiatt, hogy olvadnak az afrikai gleccserek az Uganda és Kongó határán húzódó Ruwenzori-hegységben. Uganda a Viktória-tótól északra, az Egyenlítőnél fekszik. A nyugati felén húzódó Közép-afrikai árkot vulkánok szegélyezik, a legmagasabb 5120 méteres. Kongó Egyenlítői Afrikában terül el. Trópusi éghajlatát az országot középen átszelő Egyenlítő határozza meg. Az ország természetes növénytakarója a trópusi őserdő.

A WWF tegnap Nairobiban nyilvánosságra hozott közleménye figyelmeztetett a klímaváltozás várható következményeire, aminek során a részben ötezer méter magasban lévő vulkánok gleccserei harminc éven belül eltűnhetnek. A WWF, Uganda és Kongó szakemberei expedíciójuk során a gleccserek drámai zsugorodását észlelték a Ruwenzori-hegységben. „A gleccserek egyike már nem létezik” – közölte Marc Languy, a WWF igazgatója a Kelet-afrikai régióban. Különösen súlyosak a jelenség kihatásai azokra az állat- és növényfajtákra, amelyek nem képesek eléggé gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez. A hegyek erdőségeiben többek közt számos csimpánz és leopárd él.

A Ruwenzori-hegység folyói biztosítják a régióban élő mintegy kétmillió ember vízszükségletét – mondta Musonda Mumba, a WWF vízügyi szakértője. A régió völgyeiben lévő falvak lakosai már változásokat figyeltek meg a csapadék és a vízellátás vonatkozásában. Az észlelések nyomán környezetvédők attól félnek, hogy a gleccserek olvadása még jobban befolyásolni fogja a víz körforgását Afrika harmadik legmagasabb hegyvidékén.

(forrás: Greenfo, UNEP, WWF)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment