Ajánló

Kaukázus és a „Tartós Béke”

%%VideoBlogger:youtube:WQ3m-zrALJo%%
A napokban készült el a Kaukázusnak legújabb, Tartós béke című videoklipje. A „Tartós Béke” megfilmesítésének hátterét a 2008-as Critical Mass adta. Ahogy Kardos-Horváth János, a zenekar frontembere fogalmazott: „fővároson áttekerő, 85.000 fős tömeg békés felvonulásának egyértelmű üzenete volt: az energiaforradalmárok már a spájzban vannak”

A nagyszabású kerékpáros esemény fordított dokumentálásával készítették a klipet. Az új klip azért is különleges, mert a csapatnak eddig kizárólag a rajongók készítettek – kézikamerás – klipeket. „Óriási bringás tömeggel szemben, naplementében, a Lánchíd két oroszlánja között visszafelé énekelni egy dal refrénjét, úgy hogy közben két operatőr, azt röhögve veszi, közben a biciklisek csengetne, integetnek, már önmagában is egy egyedülálló kulturális performansz” – emlékeztek vissza a tagok a forgatásra.

A klip üzenete azonban összetettebb. Kardos szerint a lehető legrövidebb időn belül, minden fogyasztói szinten alternatíva kell. Máshogyan kell viszonyulnunk a nagybetűs energiához, és még másképpen az eddigi egyetlen, közös otthonunkhoz, a Föld bolygóhoz. A modern társadalom a folyamatos fejlődésre épül, viszont ezt egyelőre kizárólag óriási károsanyag kibocsátással képes megvalósítani. Ha pl. békés, baráti vagy családi bringázás közben elhúz mellettünk, egy náthás Süsüként füstöt okádó busz, akkor bizony jelenkori létélményt élünk át. Megtapasztaljuk, hogy ez a füst nem száll föl, ez leülepszik, megköt, vagy beépül a tüdőnkbe és kiül az arcunkra. Erre nehéz jövőt képzelni. Ezen változtatni kell.

(forrás: Greenfo, Kaukazus)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment