Ajánló Ember

Szegénységről a Blog Action Day kapcsán

Gyorsan belehúzok, hogy még a napján szólhassak pár szót az idei témáról, a szegénységről. Egész eddig még eszemben voltak dolgok, de pár órával ezelőtt olyan impulzusok értek, amitől egy kicsit más felé orientálódtam. Ha röviden is, néhány szót azért még megpróbálok ide koncentrálni.

Napjainkban 1,2 milliárd ember él napi 1 $ alatt. 1200-szor Magyarország lakosa. Mi pedig közben minden egyes vásárlással szavazunk valamire. Valami mellett pénz formájában letesszük a voksunkat. Teát iszunk, vagy csokit eszünk, kávézunk, vagy szimplán flancolunk. Mind-mind egyfajta kifejezése annak, hogy mi mellett döntünk. Még ha ebbe nem is gondolunk bele. Ilyenkor lehet a választás egyik formája a fair trade, avagy a méltányos kereskedelem. Ennek célja a kistermelők és kétkezi munkások kiemelése a nyomorból úgy, hogy termékeiket versenyképessé teszik és megtanítják őket a mindenkori árupiacon való érvényesülés módjaira. Szigorú és folyamatosan felülvizsgált szabályrendszert állítanak fel annak érdekében, hogy biztosítsák a fenntartható fejlődés feltételeit, miközben kizárják a korrupciót, azért, hogy a tényleges rászorulók életszínvonala emelkedhessen.

Nem hiszek abban, hogy a koldusnak pénzt kell adni, mert nem hiszem, hogy ez a megoldás. A megoldás az, ha eszközt adok annak, aki rászorul. Ha valakinek pulóver kell, mert fázik, természetes, hogy neki adjuk. Ha egy göncöt kihíztunk, de más még hordaná, oda adjuk. Ettől ő még nem biztos, hogy másnap nem fog éhezni. A túlélésre nem tanítottuk meg. A hasznossá válásra, a tenni akarásra nem motiváltuk. Az első ilyen, amivel találkoztam, a kizsákmányolás elleni eszköz, a fair trade volt.

Ha pedig most úgy döntöttél, hogy vennél valami fair trade cuccot (csokit, kávét, teát, szappant, fűszert, mosószert, vagy kézimunkát Afrikából, Ázsiából, Latin-Amerikából, és még sorolhatnám), akkor klikkelj egyet a Fair Trade Center oldalára, és tedd meg.

Emellett szerepeljen itt egy másik ajánló egy kiállításra, ami a Szegénység világnapján, október 17-én indul, „Afrika mosolygó partja, Gambia” címmel a Tranzitban.


A szerzőről

szomkat

2 hozzászólás

  • Újra az internet nagyszerű lehetősége, hogy tudatos vásárlással ilyen nemes célhoz járulhat hozzá az ember. Hamarosan közeledik az ünnepek előtti vásárlási láz, milyen jó lenne ha egyre többen vennék számításba ezt a lehetőséget is. A szegénység problémája óriási probléma, nagyszerű dolog, hogy mégis vannak lehetőségek cselekvésre, hogy egyszerű hétköznapi ember is hatással lehet a dolgokra. Köszönöm a figyelem felkeltést.
    Gacsályiné Margó

Leave a Comment