Ajánló

„Zöldebb fesztivál”-ként pályázik a SZIN

The Greener Festival Award Európa zöldebb fesztiváljai közé pályázik a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A SZIN idén augusztus 26-30 között kerül megrendezésre. Az „A Greener Festival” egy nonprofit szervezet, melynek célja, hogy segítse a zenei és egyéb művészeti események, fesztiválok zöld törekvéseit. Évente egy díjat is meghirdetnek, melyre a világ bármely pontjáról pályázhat az a rendezvény, mely a különböző környezetvédelmi kritériumok többségének megfelel. Kritérium, hogy rendelkezzen környezetvédelmi politikával, számot kell adni, mennyire támogatja a zöld kezdeményezéseket és milyen erőfeszítéseket tesz az újrafelhasználás és újrahasznosítás területén.

A SZIN környezetvédelmi politikájában a hulladékkezelés, közlekedés, vízgazdálkodás, energiafelhasználás, élővilág védelme, zajszennyezés területén határozta meg a legfontosabb irányvonalakat. Kiemelt célként pedig a szemléletformálást hirdette meg. A folyamatosan bevezetett megoldások között tavaly bevezette a re:pohár intézményét, így az újrafelhasználással jelentősen csökkentve a szemétterhelést a fesztiválon. Idén már az egész rendezvény területén lesz re:pohár illetve komposztálható pohár is. Szintén elsőként alkalmazta a biológiailag lebomló étkészletet is. Mindezek mellett pedig megtalálható még a fair trade kávézó, szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártároló, stb. A szervezők a károsanyagkibocsátás csökkentése érdekében szorosan együttműködtek a MÁV-val, újraélesztették a telekocsi intézményét és a helyszínen riksa-taxikat állítottak be.

A tavalyi „Zöldebb Fesztivál” nyertesei között szerepel a The Glastonbury Festival, a T-in-the-Park, a Reading Festival, vagy az amerikai Rothbury Festival. Ha a SZIN megfelel a követelményeknek, akkor az első „Zöldebb Fesztivál” lehet a régióban.

(forrás: SZIN sajtóközlemény)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment