Föld

Sukoró: LMP nyílt levél Bajnaihoz

Nem vagyok egy LMP fan, de már a holnapután műsorában is foglalkoztunk a sukorói beruházással, és pozitívum azóta sem történt, viszont rá 2 hétre már kiemelt beruházás is lett. Ezért úgy gondolom, hogy ez a lépés már nagyon kellett. Kérdés, hogy lesz-e foganatja (hiszen a jövő nemzedékek ombudsmanja sem tudott sokat tenni).

King's City Sukoró

A Lehet Más a Politika (LMP) levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, miután a sajtóhírek alapján igazolva látja korábbi félelmeit: a sukorói King’s City-beruházásnál kizárólag a befektetői érdekek szerint születtek közhatalmi döntések. Az LMP a hatalom átláthatóságára és az állampolgári részvételre vonatkozó joganyag felülvizsgálatára, valamint a kétes hátterű beruházások alapos kivizsgálására, felfüggesztésére szólítja fel a miniszterelnököt.

Az LMP szerint ma azzal kell szembenéznünk, hogy megfelelő tőkeerővel az országos szintű jogalkotás is befolyásolható. Ez a banánköztársaságok szintje.

A költségvetési egyensúly helyreállításának igen kellemetlen mellékhatásai lesznek, ha a választópolgárokban az a meggyőződés ver gyökeret, hogy áldozatokat csak tőlük várnak el és bizonyos gazdasági lobbik érdekében az állam nem szívbajos a közvagyon kezelése kapcsán. Így olvad el a kormányzat, a döntéshozók és a demokratikus politika iránti bizalom, a kormányzat pedig magas labdát ad az antidemokratikus erőknek.

Az LMP demokráciánk megmentésére szigorú antikorrupciós csomagot követel, amihez felajánlja saját korábbi javaslatait. A párt különösen sürgősnek tartja az önkormányzati és kormányzati döntéshozatal átláthatóságának, ellenőrizhetőségének megerősítését, hiszen azért van ma King’s City-ügy, mert az elmúlt években a parlament a társadalmi részvétel erősítése helyett sorra fogadott el ötpárti egyetértéssel olyan törvényeket, amelyek az állampolgári beleszólást, a helyi lakosság önrendelkezését lehetetlenítették el.

(forrás: LMP)

A szerzőről

szomkat

1 Comment

Leave a Comment