Inno/Tech

A szalmaház, mint hazai ökoépítészeti innováció

Mintegy 10 éves saját kutatási-fejlesztésre alapozva Európában elsőként fejlesztette ki a CereDom Kft. azt a szalmaház rendszert, amely energiahatékony és természetes, egyúttal megfizethető lakókörnyezetet kínál az építtetőknek. A cég által szinte kizárólag természetes anyagokból kifejlesztett rendszer hőszigetelő képessége megközelíti a passzívházakét, miközben tűzbiztonsági szempontból megfelel a lakó és kis közösségi épületekre vonatkozó hatósági előírásoknak.

szalmaház

A szalmaházról dióhéjban
A szalmaház rendszer szerkezeti szilárdságát egy masszív, összetett faváz adja, amelynek fal- és födém moduljaiban találhatóak a hőszigetelő szerepet betöltő, speciálisan e célra készített szalmabálák. A szalmabálákat mind belül, mind pedig kívül rabicháló, ezen pedig különleges összetételű és rétegrendű agyag borítja, rajta páraáteresztő festéssel. E zárófelület feladata, hogy hogy a szalmaház légzáró, páraáteresztő, egyúttal esztétikus is legyen. A szalmaház rendszer ablakai és tető borítás hagyományos kivitelűek.
A Ceredom szalmaház rendszerével szinte bármilyen építészeti stílus és alaprajz megvalósítható, akár háromszintes és 2000 négyzetméteres épület is.

Megfizethető ökoépítészet garanciával
A 10 éves kutatás-fejlesztési program fő kihívása az volt, hogy a nemzetközi tapasztalatokból kiindulva megalkossák azt a széles körben alkalmazható megoldást, ami megfelel a hazai éghajlati csapadékviszonyoknak, megfizethető, és egyben megfelel a téglaházakra meghatározott biztonsági és tartóssági teszteknek.
A szalmaház rendszeren elvégzett vizsgálatok és tesztek során a CereDom szerkezete 2008 májusában megszerezte az Építőipari Műszaki Engedélyt. Ezáltal bárki számára lehetőség nyílt a minősített szalmaházak építésére, amelyekre a rendszer kifejlesztője garanciát vállal.

A szalmaház klímája
A szalmaház rendszer megkülönböztető előnye, hogy épületfizikai szempontból jóval kedvezőbb a beton- és téglaépületeknél azáltal, hogy mind nyáron, mind pedig a fűtési szezonban a páratartalma és a belső hőmérséklete alig változik.
A szalmaház rendszer felépítése révén kiemelkedő páratároló-, hőtároló és hőszigetelési képességgel rendelkezik: így minősített kivitelezés esetén ismeretlen fogalom a hőhíd, a hideg sarok és aljzat, vagy a huzatos helyiség, miközben a falszerkezet a párára vonatkozóan pufferként működik. A jó hő- és pára viszonyok miatt a felhasználói tapasztalatok szerint is elhagyható a légkondicionálás és a mesterséges párásítás – mindez pedig további jelentős energiamegtakarítást jelent.

ÉMI tűzteszt 1000 °C-on
A CereDom által kifejlesztett szalmaház fal- és födémszerkezet minősítési eljárásának egyik fontos mérföldköve az volt, hogy megfeleljen a  lakó- és közösségi épületekre meghatározott ÉMI tűztesztnek. E teszt során egy 3×3 méteres és mintegy 2,5 tonnás fal modult szimulált tetőterheléssel kemencében hevítenek fel 1000 °C-ra. A cél az, hogy a szerkezet kibírja legalább 45 percen keresztül. A 2008-ban elvégzett teszt már elsőre sikerrel járt: a fal még 60 perc múlva is sértetlen volt – megfelelve a hasonló téglaépítésű szerkezetek vonatkozó előírásának.
Az épületszerkezet kiváló hőszigetelését az is fémjelzi , hogy míg a vizsgálat során a fal egyik oldalán 900 °C felett elkezdett leégni a falról gázláng okozta korom – ismét megmutatva az eredeti fehér mészfestéket – a másik oldalon még 45 perc múlva is átlagosan csak 10 °C-os hőmérséklet emelkedést lehetett mérni.

(forrás: a Ceredom Kft.  sajtóközlemény, további információ: Szakmaház.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment