Ajánló Ember

Critical Mass – szeptember 22.

A Critical Mass mozgalom újra biciklis demonstrációt szervez Budapesten az Európai Autómentes Napon, szeptember 22-én. A tavaszi felvonulással ellentétben ez a demonstráció nem csupán a kerékpározás népszerűsítéséről szól.

CM

A kerékpárosok számának rohamos növekedése miatt azonnali és halaszthatatlan változtatásokat követelnek a város közlekedésében:

 • Kerékpársávot a Nagykörútra
  Tarthatatlan, hogy az egyre több kerékpáros csak a villamossíneken és a járdákon érzi biztonságban magát, miközben a gyalogosokra nézve ez egyre veszélyesebb.
 • Kerékpárral is átjárható belvárosi hidakat
  A Lánchídon tilos, máshol veszélyes a szabályos kerékpározás.
 • Az Andrássy úti kerékpár- és parkolósáv cseréjét
  Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonala ma veszélyes és használhatatlan.
 • Több kerékpártárolót
  Fákhoz, padokhoz, gázcsövekhez, villámhárítókhoz és szemetesekhez lakatolás. Ez nem európai megoldás.
 • Rendszeres kerékpáros forgalomszámlálást
  Enélkül képtelenség elhinni, hogy a város valóban növelni akarja a kerékpárosok számát. Megbízható adatok nélkül azt sem tudja, mennyiről kellene növelni, és nem is érdekli, hogy jelenleg hol tart a folyamat.
 • Új, kerékpárosbarát KRESZ-t
  Rengeteg jó, olcsó, a kerékpárosok és más közlekedők biztonságát egyaránt növelő megoldás megvalósíthatóságának útjában az elavult szabályozás áll.

A demonstráció a Városháza jelképes, néhány perces körbezárásával kezdődik. Ezután minden kerékpáros szabadon, a forgalomban közlekedve tesz egy-két kört a pesti Nagykörúton, majd visszatér a Városháza parkba, ahol a hagyományos bringaemeléssel zárul az akció.

Ezúttal nem lesz rendőri útlezárás, ezért a részvételt is csak azoknak javasolják a szervezők, akik betöltötték a 12. évüket valamint a kellő közlekedési rutint is megszerezték.

Az őszi Critical Mass azért összpontosít konkrét feladatokra, és a Városházára, mert a budapesti kerékpárosok évek óta elsősorban ígéreteket és hosszú távú célokról szóló  PR-nyilatkozatokat kapnak. A valós szándék hiánya tetten érhető a jelenleg zajló fővárosi beruházásokban, vagy épp azok hiányában. Mintha a főváros észre sem venné, hogy elképesztő ütemben változik a közlekedési módok közötti arány. A jelenlegi ütemben kullogva évtizedek alatt sem tudnának megfelelni a bringás boom által támasztott követelményeknek. A kerékpározásért Budapesten elsősorban a civilek tesznek, és ők már attól boldogok, ha a főváros nem akadályozza szándékosan a biciklizés terjedését.

(forrás: Critical Mass Budapest)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment