Gazdaság

Karbonpiac 2009

Karbonpiac 2009

Az egyik kollégám vett részt tegnap az első hazai karbonkonferencián, Gödöllőn. Első kézből még nem kaptam infót, csak a sajtóközleményt, amiben lényegretörően a következők voltak:

November 20-án a Szent István Egyetemen megrendezett Karbonpiac 2009 konferencia célja volt, hogy megvitassák, milyen lehetőségeket rejt a klímavédelem a hazai üzleti élet számára.

Számos országban a klímavédelem és az emisszió-kereskedelem az üzleti élet szerves része. Működésének megértése, az egyes szektorokra való hatások, lehetséges következmények felmérésének képessége azonban szinte teljes egészében hiányzik a hazai gazdasági szereplők eszköztárából.

„Hogyan lehet klímabarát módon, de az üzleti szempontok szigorú figyelembevételével vezetni a magyar vállalkozásokat?” – erre az alapkérdésre kereste a választ a konferencia.
Az emissziókereskedelmi piacot nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a magyar üzleti szférának, illetve a terület szakértőinek nagy szerepe van abban, hogy olyan klímavédelmi stratégiák kerüljenek kidolgozásra, amelyek teret engednek a klímavédelem üzleti életbe való integrálásának.

A konferencia folyamán többször megfogalmazódott, hogy fontos szerepe van az ismeretek átadásának, új generációs közgazdászok képzésének.

A konferenciának az is célja volt, hogy a karbonmenedzsment és karbonfinanszírozás szekciók, valamint különböző témájú szakmai beszélgetések eredményeként javaslatokat továbbítsanak , és azok képviseletre találjanak a  COP15 klímacsúcson. A zárókerekasztal után Dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem Klímatanácsának főtitkára három pontban foglalta össze a javaslatokat, amelyet Faragó Tibor környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár továbbít a Miniszterelnöki Hivatalba:

  1. Szeretnék, ha a jelenlegi EU-s kereteken belül a legköltséghatékonyabb emissziócsökkentési stratégiák kerülnének meghatározásra, és nem rövidtávú haszonelvű érdekeket képviselnének. Értik ez alatt azt, hogy a hagyományos energiaszektor szerepét redukálni kell az elkövetkező időszakok stratégia alkotásában.
  2. Világossá kell tenni a gazdasági élet szereplői számára, hogy a karbonmegtakarítás piaci érték. Ahhoz, hogy ez szerves részévé váljon a magyar üzleti életnek, a piaci mechanizmusokat közvetlenül nem zavaró állami garanciákra van szükség.
  3. Az alternatív energetikai és egyéb emisszió-csökkentési beruházásokhoz kapcsolódó állami vagy banki finanszírozás emisszió-csökkentési teljesítmény alapján történjen, azaz a vállalatok személyes érintettségét kell elérni.

A konferencia végén Faragó Tibor megfogalmazta, hogy a klímaváltozás kérdése sokkal jobban áthatja majd az új világrendet, mint eddig bármikor, ugyanis szinte minden iparágat érint. A hamarosan kialakuló kvótaszűkösség miatt pedig az az ország lesz versenyelőnyben, amelyik rájön, hogy lehet már most költséghatékony megoldásokat találni.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment