Ember

Lakossági vélemény a kormányok klímavédelméről

Ipsos felmérés eredménye

A világ lakosságának mindössze egyharmada (35%) állítja, hogy kormányuk a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni az éghajlatváltozást.

A Reuters News megbízásából végzett és nyilvánosságra hozott új Ipsos Global @dvisor felmérés szerint (a világ GDP-jének 75%-át képviselő) 23 ország felnőtt lakosságának mindössze 35%-a véli, hogy saját kormányuk a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást.

A 2009. decemberi koppenhágai éghajlatvédelmi konferencia előtt, közben és után 24 000 felnőtt – országonként ezernél több válaszadó – részvételével végzett felmérés szerint az említett polgárok  65%-a nem hisz abban, hogy kormányuk a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást.

A felmérésben részt vett 23 ország közül mindössze három vizsgázott sikeresen állampolgárai szerint – a legpozitívabb minősítést Kína (86%), valamint India (60%) és Törökország (54%) kapta.

Magyarországon kisebbségben vannak (23%), akik ebből a szempontból jónak ítélik a kormány tevékenységét.

Az összes minta demográfiai megoszlása szerint…

  • leginkább a nők (67%, a férfiak 63%-ához képest)
  • az idősebbek (az 55 év felettiek 69%-a) a középkorúakhoz (35-54 évesek 67%-a) és a fiatalabbakhoz (35 év alattiak 62%-a) viszonyítva,
  • valamint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők (67%) a közepes és magasabb jövedelműekhez képest (mindkettő 63%)

…tartoznak azok közé (65%) akik leginkább nem értenek egyet azzal, hogy kormányuk a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást.

Ezzel szemben a fenti állítással leginkább egyetértők (35%) közé  tartoznak…

  • a férfiak (37%, a nők 33%-ához képest),
  • a fiatalabbak (35 év alattiak 38%-a) a középkorúakhoz (35-54 év közöttiek 33%-a) és az idősebbekhez (55 év felettiek 31%-a) viszonyítva, valamint
  • a közepes és magasabb jövedelemmel rendelkezők (mindkettő 37%) az alacsonyabb jövedelműekhez képest (33%).

Ezek az eredmények a Thompson Reuters News Service megbízásából az Ipsos által 2009. november 4-e és 2010. január 13-a között végzett közvélemény-kutatásból származnak. A nemzetközi felmérés során 24 077 – 18 év feletti – felnőttet kérdeztek  összesen 23 országban, amelyek együtt a világ GDP-jének 75%-át képviselik.

A felmérésben részt vevő országok: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Olaszország, Japán, Mexikó, Lengyelország, Oroszország, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Cseh Köztársaság, Hollandia, Nagy Britannia, Egyesült Államok és Törökország. Országonként 1000-nél több válaszadó szerepelt az Ipsos által megkérdezett internetes panelben. Ezt követően súlyozást alkalmaztak a demográfiai különbségek kiegyenlítésére, valamint annak biztosítására, hogy a minta összetétele az adott ország legfrissebb népszámlálási adatainak megfelelően tükrözze a felnőtt lakosságot, és a kapott eredmények reprezentálják az egyetemes vélekedést.

(forrás: Ipsos)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment