Ajánló

Föld Órája 2010

Earth Hour képeslap

Nem újkeletű akció. Magyarországon ez a harmadik év, amikor meghirdeti a WWF. Szólt is róla a fejlövés 2008-ban és 2009-ben is. Most sem lesz másképp. A WWF világméretű akciójára, az Earth Hour-ra idén március 27-én, szombaton 20:30-tól kerül sor.

A cél most sem változott: felhívni a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire.

2009-ben 88 ország 4000 települése, és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországról 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája.

Nézd meg Föld Órája weboldalát vagy az Earth Hour oldalát, küldj képeslapot, regisztrálj és kapcsolj le / ki március 27-én 20:30 és 21:30 között.

A csatlakozó érdekességekről folyamatosan írom majd az update-eket. Ezt Ti is osszátok meg hozzászólásokban.

Update 2010.03.24-én:

Akik csatlakoznak és beküldik a legjobb fotójukat a pandaklub@wwf.hu e-mail címre, azok közül a legjobbakat a WWF ajándékkal és Föld Órája csomaggal jutalmazza.

Akciók, amiket meghirdettek és tudok róla:

  • az OzoneNetwork erre az órára beszünteti a TV adását, előtte pedig hirdeti az eseményt
  • a Coca-Cola lett a magyarországi kampány támogatja
  • a Tűzmadarak tűzzsonglőrködnek a Vár Savoyai teraszán, ahova a WWF mindenkit vár egy közös dobolásra
  • a Jövő/Menő program egész nap sör-, nap- és légkollektort épít, majd este pedig bringaerőművel, gyertyákkal és koncerttel tartja az ominózus órát Mezőcsáton

Eddigi csatlakozók:

  • 6366 személy
  • 100 település
  • 281 intézmény, vállalat

A szerzőről

szomkat

4 hozzászólás

  • A helyzet változatlan. Tavaly 13, idén már 14 éve nem emelkedik a globális átlaghőmérséklet (természetesen a jelen nem mond ellent annak, hogy az elmúlt 150 évben megfigyelhető volt egy ÁLTALÁNOS melegedő tendencia). Ennek ellenére nem győzzük szórni a dollármilliókat, sőt valójában dollármilliárdokat a klímakérdésre.

    Nos, ezt már nem csupán a szkeptikus álláspont képviselői hangoztatják, hanem a globális hőmérsékleti megfigyelési sorok egyik szellemi atyjának tekinthető Dr. Phil Jones is. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8511670.stm

    1850 és napjaink között 0.4-0.8 fokkal emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, maga a melegedés több hullámban zajlott le. 1997 óta egyáltalán nem beszélhetünk globális felmelegedésről, 2001 óta nagyon valószínű, hogy a földi átlaghőmérséklet csökkenni kezdett… miközben évről-évre több a CO2 a légkörben. Most hogy is van ez?

    Az IPCC által használt, hivatalos berkekben számtalanszor előkerülő HadCRUT3 adatsor:
    1997-től http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut3gl/from:1997/plot/hadcrut3gl/from:1997/trend
    2001-től http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut3gl/from:2001/plot/hadcrut3gl/from:2001/trend

    A beharangozott 3-4-5-6 és még több fokos melegedés 2100-ra történő eléréséhez évtizedenként 0.3-0.6 fok emelkedést kéne tapasztalnunk. Ezzel szemben 2001 óta közel 0.1°c-os csökkenést láthatunk. A számok pedig makacs dolgok.

    Hogy miért tévedtek ekkorát a „világ vezető tudósai” (inkább önjelölt világmegmentők) által összedobott éghajlati modellek? A válasz itt keresendő: climate sensitivity, water vapor feedback

  • Kiegészítve az előző hozzászólásomat:

    Az energiatakarékosság és a környezettudatos életmód kérdése valójában teljesen független az ún. globális felmelegedéstől. A közgazdaságtan mint tudomány például semmi mást nem tűz ki céljául, mint a rendelkezésünkre álló, szűkös erőforrások minél hatékonyabb és a társadalmi jólétet maximalizáló elosztását.

    A pazarlás mint jelenség nem indokolható semmivel. Alapvető feladatunk a hatékony felhasználás, továbbá a fenntartató gazdálkodás biztosítása. Nem kell ide klímamumus, épp elég okunk van arra, hogy ezt tegyük. Azonban egy ilyen WWF-propaganda semmivel sem visz minket előrébb…

Leave a Comment