Föld Inno/Tech

Magyar szabadalom a rétegelt-ragasztott faszerkezetű antennatorony


ecopol fatorony
Egy magyar mérnök álmodta és építette meg a világ első rétegelt-ragasztott faszerkezetű távközlési célú antennatornyát. A részben az ÚMFT kutatás-fejlesztés pályázaton nyert összegből kifejlesztett torony az ECOPOL nevet kapta, ezzel is hangsúlyozva az ökológia és a gazdaságosság kapcsolatának fontosságát. A hazai és nemzetközi piacon elsőként kivitelezett monopol fatorony – mely esztétikusan illeszkedik a tájba – jelentősen megkönnyíti a természetvédelmi területek, nemzeti parkok, kiemelt lakóövezetek környékén épülő bázisállomások telepítését, engedélyeztetését.

A Szigma-X Tervező és Tanácsadó Kft. projektje 2010-ben elnyerte a Magyar Telekom által, a fenntartható fejlődés népszerűsítése érdekében alapított DELFIN-Díját is innovációs kategóriában.

Magyar szabadalom – nemzetközi piac
Fának álcázott fémtornyok természetesen léteznek, azonban számos nemzeti park és természetvédelmi terület már régóta igényt tartott természetközelibb megoldásra.
Dr. Németh Árpád – az ECOPOL alkotójának – szabadalmaztatott ötlete alapján Békés városban készült el az első monopol fatorony, nem titkoltan tudatformáló szándékkal. A rétegelt-ragasztott faszerkezetű torony, amely tökéletesen illeszkedik környezetébe, sokat segít a város környezettudatos nevelésében. A sikeres kivitelezés újabb lépésre ösztönzi a Szigma X Kft.-t. „Kezdetben egy esztétikus, természetbarát toronycsaládot szeretnénk létrehozni Magyarországon, majd nemzetközi porondra szándékozunk lépni ezzel a szabadalommal.” – mondta dr. Németh Árpád. Mivel a Magyar Telekom Nyrt. rendszerébe illeszti a prototípusokat, nem tűnik távoli célkitűzésnek a nemzetközi piac meghódítása.

Vissza a gyökerekhez – egy brazíliai esőserdő fája adta az ötletet
Az ECOPOL megvalósulása tökéletes példája annak, hogy a természetben nyitott szemmel kell járni. Dr. Németh Árpádnak egy brazíliai őserdő fája adta az ötletet terveinek megformálásához. Már huzamosabb ideje próbált a felszínre törni a mérnökben, hogy a tervezett öko-toronynak milyen formája legyen, amikor egy barátja Brazíliában készült fotóit nézegette. Az őserdő fája adta az ötletet, hogy a természetben is megtalálható, trópusi óriásfákhoz igazítsa a végső geometriát: a torony „szárnyai”, megfelelnek a fákat támasztó palánkgyökereknek.

(forrás: ECOPOL sajtóközlemény)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment