Föld Gazdaság

Idén augusztus 21. az ökológiai túllövés napja

ökológiai túllövés napjaAugusztus 21-én átlépjük a természet idei évre biztosított „költségvetését”.
Az emberiség az idei évre vonatkozóan némileg kevesebb, mint 9 hónap alatt feléli a teljes évre rendelkezésre álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások „költségvetését” – állítja a kaliforniai székhelyű kutató szervezet, a Global Footprint Network.

A Global Footprint Network számításokkal határozza meg a biokapacitást, a természet azon hosszútávon is fenntartható eltartóképességének mértékét, amely a bolygó erőforrásainak minden évben megújulásra képes mennyiségét jelenti, és viszonyítja ezt az emberi szükségletek mértékéhez, azon erőforrás mennyiséghez, amelyet az emberi tevékenységekhez felhasználnak, valamint amelyek a kibocsátott szén-dioxid megkötéséhez szükségesek. Ezen összehasonlítás eredménye azt mutatja, hogy 2010-ben augusztus 21-i dátummal az emberiség igényei az ökológiai szolgáltatások iránt eléri azt a mértéket, amelyet ebben az évben a természet nyújtani képes.

A fentiek elviekben és szemléletesen úgy értelmezhetőek, hogy mostantól, azaz augusztus 21-től, az év végéig, az emberiség a tevékenységeihez szükséges ökológiai erőforrásait a természeti tőke feléléséből fedezi (és már nem annak “kamataiból” él, amely állapot hosszú távon is fenntartható lenne).

„Ha valaki a teljes éves jövedelmét elkölti kilenc hónap alatt, annak valószínűleg igen komoly aggodalomra lehet oka” – szemlélteti a helyzet a háztartások jövedelméhez hasonlatos párhuzammal Mathias Wackernagel, a Global Footprint Network igazgatója. „A helyzet nem kevésbé aggasztó, ha mindez az ökológiai költségvetésünkkel történik meg. A jelenleg tapasztalható klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdőirtás, a víz- és élelmiszerhiány – ezek mind egyértelmű jelei annak, hogy tovább már nem finanszírozhatjuk fogyasztásainkat – ökológiai értelemben vett – hitelből. A természet ezt csak rövid ideig teszi lehetővé számunkra.”

Ökológiai túllövés

Az emberiség eddigi történelme során meg tudott élni a természeti tőke biztosította kamatokból – ami azt jelenti, hogy kevesebb erőforrást használt fel vagy szén-dioxidot bocsátott ki évente, mint amennyit a bolygó bioszférája újra tudott termelni vagy megkötni volt képest, az adott évben.

Körülbelül bő két évtizeddel ezelőtt, átléptük azt a kritikus határvonalat, ahol a természeti erőforrások iránt támasztott emberi igények mértéke elérte illetve túllépte azt az ütemet, amellyel a természet ezen erőforrásait és szolgáltatásait biztosítani tudja. Ez a szakadék az ökológiai erőforrások iránti „keresleti” és „kínálati” oldalak között – amelyet ökológiai túllövésnek nevezünk – folyamatosan növekedett az azóta eltelt években. Jelenleg majdnem egy év és hat hónapra van szüksége a földi ökoszisztémának, hogy előállítsa (megújítsa) azon erőforrásokat, amelyet az emberiség egy év alatt elfogyaszt.

Szén-dioxid kibocsátás

szén-dioxid kibocsátás

A klímaváltozás talán az egyik leginkább markáns jele az ökológiai “túlköltekezésünknek”. Az emberiség karbon lábnyoma (amelyet a Global Footprint Network oly módon számít, hogy összegzi azon föld- és vízterület nagyságát, amely ahhoz szükséges, hogy a kibocsátott összes szén-dioxidot megkösse, ezáltal a légköri felhalmozódását megelőzze) képezi az emberiség ökológiai lábnyomának legnagyobb részét, és emellett a leggyorsabb ütemben növekedő lábnyom-komponens. Globális karbon lábnyomunk több mint duplájára emelkedett 1970 óta. Ez idő alatt a karbon lábnyom háromszor nagyobb sebességgel növekedett, mint a következő leggyorsabban növekvő lábnyom-komponens, a beépített területek nagysága. Jelenleg a szén-dioxid kibocsátás több mint felét teszi ki a teljes ökológiai lábnyomnak, azaz sokkal több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit a bolygó ökoszisztémája megkötni képes, emiatt felhalmozódik a légkörben és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az Ökológiai Túllövés Napjának kiszámítása

A Global Footprint Network minden évben meghatározza a globális biokapacitás mértékét – vagy másként fogalmazva: azon természeti erőforrások mennyiségét, amelyet a természet minden évben képes előállítani, „újratermelni” – és viszonyítja ezt az Ökológiai Lábnyomhoz, amely az emberiség ezen erőforrásokkal szemben támasztott igényének mértéke. Az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a nagy-britanniai székhelyű New Economics Foundation által kidolgozott koncepció, amelyet a 2007-es év statisztikai adataiból számítanak ki (mert ez az a legutóbbi év, amelyre globális szintű, összegyűjtött és feldolgozott statisztika adatok állnak rendelkezésre), és az aktuális évre vonatkozó becslés a korábbi évek népességre, erőforrás-igényekre és GDP-re vonatkozó, ismert növekedési adataiból, illetve a GDP és az erőforrás-használat összefüggéseiből extrapolálhatóak.

A tavalyi évben az Ökológiai Túllövés Napja (2009.) szeptember 25-re esett. Idén a túllövés napját egy hónappal korábbira becsülhetjük. Ez nem az emberi igények hirtelen történő megnövekedésének köszönhető, hanem sokkal inkább a számítási módszertan fejlődésének, amely lehetővé teszi a túllövés mértékének meghatározását. (Például a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy világszinten kisebb a biokapacitás értéke, főként a legelőterületek tekintetében, mint ahogy azt korábban becsülni lehetett.)

„Az ökológiai túllövés időpontjára vonatkozó becslésünk konzervatívnak tekinthető – mondja Wackernagel. „Tudjuk, hogy távol vagyunk az egyetlen bolygónk nyújtotta lehetőségektől. A jó hír viszont az, hogy a legtöbb technológia és megoldás, amellyel a problémák orvosolhatóak lennének, már léteznek, illetve elérhetőek bárki számára. Ezek olyan dolgok mint például: az intelligens várostervezés, energiahatékony házak, ökológiai szempontú adóreform, a fosszilis energiahordozók nyílt vagy rejtett támogatásainak eltörlése, racionális népességpolitika, kerékpárhasználat, kevesebb húsfogyasztással járó étrend, vagy a termékek és szolgáltatások teljes életciklusát figyelembe vevő árszabások megjelenése.”

ökolábnyom

(forrás és további információk angolul: Global Footprint Network, magyarul: Ökológiai lábnyom)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment