Gazdaság

Merkel: atomról megújulóra

atom_megujulo

A német kancellár csütörtökön kötelezettséget vállalt az atomenergiáról a megújuló energia használatára való áttérésre. Angela Merkel egyben jelezte, hogy Nicolas Sarkozy francia elnökkel menetrendet dolgoz ki erről a folyamatról, és indítványukat a G20-as országcsoport elé terjesztik.

Merkel a német parlamentben szólalt fel azon az ülésen, amelyet a japán erőműbaleset után hívtak össze. A kancellár leszögezte: „a lehető leghamarabb el szeretnénk jutni a megújuló energia korszakába”.

Csütörtökön a parlamentben Merkel arra is figyelmeztetett: az atomenergia feladását nagy körültekintéssel kell kezelni, hogy továbbra is biztosítható legyen az energiaellátás, s figyelembe kell venni az üvegházhatást okozó gázok környezetszennyező hatását is. Amellett foglalt állást, hogy az atomenergia felhasználásának leállítását mérsékelt ütemben kell lebonyolítani Németországban, mert Európa vezető ipari hatalma egyelőre nem lehet meg az atomenergia nélkül.

Előző nap pedig megjelent a hír, aminek a német magabiztosság is többek között köszönhető, miszerint a megújuló energia a német áramigény közel felét képes fedezni 2020-ig.

A megújuló energiatermelés különböző önálló ágait – így a víz-, a szél-, a nap- és a biomassza-energia területeit – tömörítő BEE a kieső német nukleáris energia kapcsán hozta nyilvánosságra az ágazat energiatermelési lehetőségeinek adatait. A BEE szerint a megújuló energia nem egyszerűen ellentételezné a kieső nukleáris energiát, de hosszú távon is fenntartható áramtermelést tenne lehetővé.

Tavaly Németország 585 mrd kWh elektromos áramtermeléséből 17 %-ot adott a megújuló energiaszektor és 23 %-ot a nukleáris ágazat. A BEE véleménye szerint a nukleáris energiára történő további támaszkodás jelentősen visszaveti a megújuló energia területének fejlesztését.

Angela Merkel német kancellár kedden bejelentette, hogy Németország biztonsági felülvizsgálatra 3 hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát, és nyitva hagyja, hogy mikor indítja őket újra.
A hét érintett reaktorból egy Schleswig-Holsteinben, egy Alsó-Szászországban, kettő Hessen tartományban, kettő Baden-Württembergben, egy pedig Bajorországban található. Leállításuk négy nagy, atomerőműveket is üzemeltető energetikai céget érint: a Vattenfall nevű svéd csoport egyik leányvállalatát, az EON és az RWE német magántársaságokat, valamint az EnBW állami regionális szolgáltatót.

A múlt pénteki földrengés okozta súlyos japán erőműbaleset felerősítette Németországban az atomenergiával szembeni, hagyományosan is erős félelmeket. A német kormány tavaly úgy döntött, hogy az ország összesen 17 nukleáris reaktorának működési idejét átlag 12 évvel meghosszabbítja, felülírva ezzel a előző kabinet döntését, amelynek értelmében 2021-ig bezárták volna valamennyit. Merkel kancellár akkor úgy érvelt, hogy Németországnak szüksége van „áthidaló technológiaként” az atomenergiára.

[forrás: Zöldtech]

A szerzőről

szomkat

3 hozzászólás

  • Kár, hogy ilyen katasztrófáknak kell történni, hogy a közgondolkodás a megújuló energiára terelődjön ilyen hangsúlyosan. De így egy héttel a „Föld órája” rendezvény előtt, biztosan még mélyebben átgondolja mindenki, hogy hogyan cselekedhet, mit tehet a Holnapért.

  • Egyetértek #2-vel. Sajnos a világot és a emberi gondolkodást módot érintő változások, mindig valamilyen rossz következményeként történnek meg.
    Kár, hogy nem vagyunk tényleg intelligens faj, mert akkor már rég az alternatív energiákat részesítettük volna előnyben.

Leave a Comment