Ajánló

FN4 – under construction

Szerző szomkat

A nyár nem annyira az időjárásával izzaszt meg, mint a 4. Fenntarthatósági Nap szervezésével. Tavaly is megcsúsztunk néhány dologgal, el is határoztuk, hogy idén majd éberek leszünk, de Murphy dolgozik, és sikerült az előző évi csúszást is túlteljesítenünk. Ami pedig ilyenkor jön, na, az nem a szabadság, hanem a mély levegő és a hajrá.

A miértek között persze Murphy barátunkon kívül ott van az egyre több és új szereplő, egyre több partner, az előző hibák kijavításának szándéka, a bürokrácia és a gazdasági nehézségek, stb. Ezeket együtt úgy kezelni, hogy a rendezvény maga megőrizze eredetiségét, érdekességét és szakmai tisztaságát, nem egyszerű mutatvány, de rajta vagyunk.

FN3 kiállítás

Anno az ötlet onnan jött, hogy hiába rádióztam, vagy moderáltam szakmai beszélgetést a Szigeten, egyre erősebb meggyőződésemmé vált, hogy a zenei fesztiválokra komoly témákat hiába visznek ki különböző szervezetek, az nem jut el az emberekhez. A konferenciák általában csapni valók itthon (remélem, senkit nem sértek meg) és csak egy nagyon vékony réteghez jut el. A kettő ötvözete lett a fesztiválkonferencia, amit a fenntarthatósági napra találtam ki, és még az is lehet, hogy magyarul sem helyes, mert azt akarja jelenteni, hogy egy fesztiváljellegű konferenciáról van szó. A témák kizárólag a fenntarthatóságról szólnak. A rendezvény főgerincét képző beszélgetések is ennek hármas pillére mentén történnek, mindig különböző fókuszokkal. És hogy mi lesz idén a 3+1 fókusz? Ezek:

  • társadalom: szegénység
  • környezet: víz
  • gazdaság: felelős kommunikáció
  • +1: önkéntesség

A beszélgetők (4 fő / szekció) idén is akadémikusoktól, pálfordulón átesett szakembereken, és hiteles celebeken keresztül sokféle emberekből áll majd, mert ettől a sokféleségtől válhat érdekessé.

FN3 beszélgetés

Természetesen idén sem marad el a kiállítás, ahol figyelünk a kicsikre és nagyokra is, sőt új pályázókat is befogadtunk, akiket Ti tudtok beszavazni a facebook oldalunkon.

Megmaradt a témához kötődő film, zene és kreatív pályázat is, aminek a témái egybecsengenek a beszélgetések témáival. A díjátadó természetesen most is az apfterparty idején lesz.

FN4 pályázat

Jó, jó, de mi lesz az újdonság? Mindenki hoz valami újat – a kiállítók, a beszélgetők is, de persze, az aktivitást elősegítő akcióink is. Idén a megnyitót a Momentán Társulat segítségével tartjuk, akik velünk maradnak egész nap. Minden szünetre tervezünk teljesen új aktivitásokat, de ezeket még nem szeretném lelőni, mert vigyáznom kell ezzel a Murphy-vel. A beszélgetésekbe bevonjuk az idén életre hívott Fenntarthatósági Média Klub szereplőit, és az afterparty-n adjuk át a hello holnap! sajtódíjat annak a médiaszereplőnek, aki az elmúlt évben a legtöbbet tette a fenntartható fejlődésért.

És persze nincs fesztivál koncert nélkül! Ez pedig idén a reggae köré épült volna, mert hiszen témája általában a társadalomról szól, ezért az Anselmo Crew csap majd elsőként a húrokba. Az utána következő zenekar sajnos végül nem az Irie Maffia lett, ahogy azt szerettem volna (mégsem tudnak jönni), hanem a Volt fesztiválon tett közvéleménykutatásunk egyik győztese, a Brains. Ők végülis a reggae-re épülő új stílusok egyvelegét képviselik, mint drum and bass, hip-hop, ragga…

brains

Egy szó mint száz, idén nyáron sem unatkozom – meg nem is merülök – de egy újabb felejthetetlen nap van készülőben. Ami persze mindannyiunkon múlik. Ha elhiszed és érdekel, akkor pedig regisztrálj az oldalunkon, mert hiszen ez az egyetlen részvételi feltétel.

A szerzőről

szomkat

1 Comment

Leave a Comment