Inno/Tech

Nest, a termosztátok iPodja

nest termosztát hűtési módban
Lassan már 2 hete készülök rá, hogy a fejlövésen is megmutassam az intelligens otthon talán első valóban okos példányát. 5 éve fejeztem be azt az európai projektet, amiben nagy várakozással néztünk az infokommunikáció fejlődése elé. Azóta sem történt áttörés sem az intelligens közlekedésben, sem az otthonokban. Ezért tényleg megörültem, amikor megláttam ezt a helyes kis példányt, amit a jövőév elejéig már nem is lehet kapni.

2012-ig a Nest (avagy a termosztátok iPodja) nem olcsó, közel 60.000,- Ft-os minden példánya elkelt. A termosztát gyártója, Nest Labs azt állítja a termosztátjáról, hogy a jövő év elejéig minden készlet elfogyott, a vállalat webshopja a Nest.com-on pedig egy időre be is zárt.

A termosztátot egyébként Tony Fadell alkotta meg, aki az Apple egykori építész vezére, és aki az iPod első három verziójának fejlesztését vezette. Két éve hagyta el az Apple-t, és a Nest Labsnél folytatta karrierjét. A termosztát különlegessége egyéni külleme és viselkedésünket tanuló algoritmusa, mely a tulajdonosnak akár 20-30%-os megtakarítást is eredményezhet az energiaszámlában.

Fadell állítása szerint egy olyan eszközt akart létrehozni, amire vágynak az emberek, és szeretik, hogy ott figyel a falon. Szerintem ez sikerült neki.

A Nest kb. 1,5 éve működik, 100 dolgozója van, és a Kleiner Perking, Google Ventures, valamint Al Gore befektetési alapokból finanszírozták. A vállalat október 24-én vált ismertté, amikor leleplezte az okos termosztátot és energiahatékonysági ambícióit.

A szerzőről

szomkat

6 hozzászólás

  • Jó reggelt!

    Itthon hol vagy hogyan lehetne megvenni? Mert a nest egyelőre nem szállít Amerikán kívülre.

    Köszi

  • Bocs, Ferusz a késői válaszért, de még mindig nem tudok hazai forgalmazót. Az oldalukon viszont úgy látom, hogy már az Amazon és az Apple store is beszállt, tehát szerintem rendelhető.

  • Hello!

    Semmi gond. Közben egyik ismerősöm meghozta nekem Amerikából és be is kötöttem, szuperul működik! :-)

    Üdv

  • @Ferusz ügyes, gratulálok! :)
    ezek szerint jó döntés volt a Google-nak megvennie a céget. és füstjelződ is van már? – az a második termékük.
    ha szívesen írnál a tapasztalataidról, én örömmel megosztanám itt, a blogon…

  • Üdv, Mindenkinek!

    Én most szeretnék vásárolni egy Nest-t!
    A vásárlás alőtt, viszont rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem.
    Tudna ebben valaki segíteni nekem?

    szeki

Leave a Comment