Ember

Ökorenegádok, gengszter kertészek

Szerző szomkat

Egy hihetetlenül inspiratív TED-es előadást megörökítő videót kaptam, ami annyira fejlövéses, hogy ennél jobban már nem is lehetne.
Ron Finley 10 percben, jellegzetes afroamerikai stílusban, értelmes gondolatokat oszt meg amellett, hogy bemutatja rendkívüli kezdeményezését.
„…Italboltok, gyorskajáldák, üres telkek… autóban evés és autóból lövöldözés… az autóban evés több embert öl meg, mint a lövöldözés… Az étel a probléma, és az étel a megoldás… És meguntam, hogy 45 percet kell autóznom, hogy vegyek egy almát, amit nem kezeltek rovarirtó szerekkel… A saját élelmedet növeszteni olyan, mint pénzt nyomtatni… én gyártom a saját valóságomat… A kertészkedés az én graffitim. Én növesztem a műveimet… A kertészkedésben lehetőséget látok, hogy megtanítsuk ezeket a gyerekeket, hogy vegyék kézbe a közösségüket, hogy fenntartható életet éljenek… az ingyenes nem fenntartható. A vicces a fenntarthatóságban, hogy fent kell tartani… Azt akarom, hogy mind ökorenegádok legyünk, gangsta, gengszter kertészek. Meg kell fordítanunk, hogy mit jelent gengszternek lenni. Ha nem vagy kertész, nem vagy gengszter…”

Ha gondod van az angollal, akkor a TED oldalán megtalálod a fordítást is.

Most, hogy itt a tavasz, akár el is kezdhetnénk itthon is, még ha nem is városi farm méretekben, de utcai gengszter kertészkedéssel.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment