Inno/Tech

Pálmaolajról algaolajra – az Ecover innovatív lépése

Szerző szomkat

A Greenpeace teljes gőzzel küzd a pálmaolaj készítése érdekében pusztított esőerdők megmentéséért. Nincs meg a történet? Akkor nézd meg az oldalukat és egyben csatlakozhatsz is…
És miközben folyik a küzdelem a P&G felelősségvállalása terén, közben egy ökomosószergyártó cég átáll a pálmaolajról az algaolajra, ami valószínűleg némi erőfeszítést és innovációt igényelt, de az év második felétől már a polcokon viríthat az eredménye.

Elsőként Európában algaolajra cseréli a pálmaolajat az Ecover, ami egyrészt a trópusi esőerdők védelme, másrészt a szén-dioxid kibocsátás csökkentése szempontjából lehet jelentős környezeti innováció.

Az Ecover április 2-án tett hivatalos bejelentése szerint a nemzetközi szinten piacvezető ökomosószer és -tisztítószer gyártó cég célja, hogy a pálmaolajat és pálmamagolajat minél hamarabb algaolajjal helyettesítse valamennyi termékében. Ennek a törekvésnek az első lépése, hogy – elsőként Európában – ezt az összetevőt használja folyékony mosószereiben.

Környezetvédelmi mérföldkő
A cég régóta küzd az élővizek, a talaj, a levegő és a trópusi esőerdők védelméért. Ennek a globális kampánynak fontos mérföldköve ez az összetevő csere. Az algaolajra való átállás csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, szükségtelenné teszi a (pálmaolajtermelés miatt történő) esőerdő pusztítást, továbbá a talaj és élővizek szempontjából is előnyös, valamint elősegíti a helyi beszerzéseket.
Az algaolaj nagyfokú hatékonysággal és sokkal kisebb ökológiai hatással bír, mint a legtöbb trópusi olaj, többek között a pálmaolaj. Így azoknál a termékeknél, amelyeknél eddig rendszerint trópusi olajokat alkalmaztak, célszerűbb algaolajat használni.

2009-ben az Ecover volt az első a piacon, aki a pálmaolaj felületaktív anyagokat európai eredetű repceolajjal helyettesítette a tisztítószerekben. Jelenleg minden felületaktív anyag legfőbb forrása – a nyersolaj után – valamilyen trópusi olaj (pálma/kókusz).
A piacon lévő jelenlegi felületaktív anyagok megújuló komponensének körülbelül 90%-a pálmából vagy kókuszból származik, de a pálmaolaj a legelterjedtebb. Az algaolaj, mint helyettesítő használata egy új lépés a pálmaolaj illetve pálmamagolajtól való függőség csökkentése felé tartó úton.

Ezeket a tisztítószereket, mosószereket használók ugyanazt a hatékonyságot élvezhetik majd, mint azelőtt, mközben a következő pozitív változásoknak nyitnak teret:

  1. A cégek csökkenthetik a benzin és pálmaolaj ipartól való nagyipari függőségüket.
  2. A pálmaolaj ipartól való függőség csökkentése felgyorsíthatja az esőerdők és állatfajok megmentésére irányuló projekteket a világban. Az olyan országokban, mint Szumátra és Borneó, évtizedekig kivágták a természetes esőerdők nagy területeit, hogy helyet biztosítsanak a kereskedelmi pálmaolaj ültetvényeknek. A természetes esőerdők kiirtása pusztító hatással volt az ottani növényekre és állatvilágra, legfőképpen az orángutánokra.  A Szumátrán élő orángutánok a legveszélyeztetettebbek, s ha nem teszünk semmit, az első olyan Nagy Majom faj lesz, ami kihalhat.
  3. Az alga helyben sokkal inkább előállítható, mint a trópusi növények, ezáltal is csökkenthető a távoli ellátási lánc okozta szén-dioxid kibocsátás.
  4. Az algaolaj teljes nyomonkövethetőséget biztosít gyártóknak és kereskedőknek egyaránt.

Hamarosan a boltok polcain
Az algaolajat tartalmazó, új típusú mosószerek az év második felében kerülnek a boltok polcaira. A cég tervezi az algaolaj és a hozzá hasonló technológiák kiterjesztését az Ecover minden termékére és piacaira, 2014-ben és azon túl – nyilatkozta Dirk Develter, az Ecover Kutatási és fejlesztési vezetője.

Végül egy kis infografika

Algal Oil - the alternative to  Palm Oil InfographicAlgal Oil – the alternative to Palm Oil Infographic. Visit ecover.com for more information.

[forrás: Ecover sajtóközlemény]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment