Föld

Hágai Nemzetközi Bíróság a bálnák oldalán

Szerző szomkat

A Fejlövésen a kezdetek óta jelennek meg postok a bálnákról, a japán bálnavadászokról, esetenként fogságba esett Greenpeace-es aktivistákról és természetesen a Sea Shepherdről. Visszatérő olvasóknak nem kell tehát elmagyarázni, hogy a következő hír miért fontos. A kezdő bálnavédők kedvéért azonban megemlítem, hogy a japán bálnavadászok eddig „tudományos céllal” űzhették gyilkos játékukat, amit a napokban a Hágai Nemzetközi Bíróság padlóra küldött.

A Hágai Nemzetközi Bíróság március 31-én meghozta kötelező érvényű, nem fellebbezhető döntését az Ausztrália vs. Japán kormány perben, amely kimondja, hogy Japán JAPRA II antarktiszi bálnavadászati programja nem tudományos célból történik, és elrendelte minden, a JAPRA II programhoz szerzett engedély visszavonását.

A Bíróság 12:4 arányú szavazásban, a Japán elleni perben, melynek meghallgatása még 2013 júliusában volt, kimondta, hogy Japán megsértette a Déli-óceánon történt JAPRA II „kutatási” programra vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek végrehajtását, és visszavont a JAPRA II „kutatási” programmal kapcsolatos minden engedélyt, mindaddig, amíg Japán nem tesz ígéretet arra, hogy tevékenysége megfelel a nemzetközi törvényeknek.

Az ítélethozatal előtt felmerült, hogy esetleg a bíróság nem engedélyezi a veszélyeztetett Közönséges barázdás bálnák és a Hosszúszárnyú bálnák vadászatát, de kompromisszumként engedélyezi a védett Csukabálnák mészárlását. Ugyanakkor a Sea Shepherd álláspontja a kezdetektől az volt, hogy függetlenül attól, hogy mely fajhoz tartoznak, egyetlen bálnát sem szabad meggyilkolni, különösen nem a Bálnavédelmi Területen. A Védelmi terület jelentése menedékhely, biztonsági- vagy természetvédelmi terület, ahol az állatok védelemben élhetnek. Engedélyezni a gyilkolást a nemzetközi megállapodások által létrehozott Bálnavédelmi Területen, megcsúfolása mindazoknak az országoknak, melyek létrehozták a Bálnavédelmi Területet 1994-ben. Akkoriban 23 nemzet értett egyet a Bálnavédelmi Terület szükségességében, és Japán volt az egyetlen IWC-tagállam, amely ellenezte azt.

8 éven keresztül a Sea Shepherd Conservation Society nemzetközi önkéntesei álltak a frontvonalban az Antarktisz vizein, majd a Sea Shepherd Ausztrália vette fel a kesztyűt az elmúlt két évben, hogy konfrontálódjon a japán bálnaorvvadászokkal mindaddig, amíg a nemzetközileg deklarált „biztonsági zónát”, azaz a Bálnavédelmi Területet meg nem tisztították a gyilkosoktól. Az évek során a Sea Shepherd maradt az egyetlen szervezet, mely közvetlenül a bűncselekmény helyszínén avatkozott be a japán illegális, kereskedelmi bálnamészárlás ellen, melyet hivatalosan az évek óta globális kétségbevont „tudományos célú kutatás” címszó alatt végeztek.

Masayuki Komatsu, aki csak úgy emlegeti a Csukabálnákat, mint a „tengerek csótányait”, közölte, Japán meg fogja találni a módját, hogy megkerüljék a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét. A japán külügyminiszter azt állítja, Japán aláveti magát az ítéletnek. A japán halászati miniszter szerint szó van a visszatérésről.

Paul Watson Kapitány, a She Shepherd alapítója ezt a következőképp kommentálta:
„Amennyiben tényleg visszatérnek, már bűnözőkként fognak visszatérni, a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét meggyalázva.
Akkor ismét a Sea Shepherd flottájával kell szembenézniük. Azzal a flottával, melyről a japán bálnaorvvadászatban érdekelt politikusok állították, hogy bűnözők, kalózok bandája. Azzal a flottával, melynek morális feddhetetlenségét a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete igazolta.
A Sea Shepherd hajói fel lesznek készítve, és a támogatóink segítségével tervben van egy újabb, gyors hajó megvásárlása, mely képes lesz tartani a sebességet a gyors és jól manőverezhető szigonyágyús hajókkal. A hajó ára kb. 5 millió USD, mellyel 100%-os hatékonysággal avatkozhatunk be a bálnaorvvadászok ellen.
Álláspontunk világos. A japán bálnaorvvadászok nem gyilkolhatnak bálnákat egy nemzetközileg deklarált Bálnavédelmi Területen. Továbbá a Sea Shepherd hajói és legénységei a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület őrzői...
A bálnáknak van egy flottájuk, és a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének köszönhetően, ez a flotta most erősebb és hitelesebb, mint valaha!”

Japán média források szerint japán az idei évre már törölte is a Déli-óceáni bálna kutatási programját.

[forrás: Sea Shepherd hu, Sea Shepherd org és Greenpeace]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment