Föld

Mi fán terem a Science Based Targets?

Szerző admin

Összefoglaló a Science Based Targets működéséről, hatásairól és a csatlakozási lehetőségekről

A Science Based Targets (SBT) a CDP, a UN Globlal Compact, a World Resource Institue és a WWF kezdeményezésére jött létre azért, hogy segítsen a vállalatoknak meghatározni azokat a kibocsátás-csökkentési célokat, melyek segítségével megfelelhetnek egy jövő- és klímabiztos fejlődési útnak.

2015-ben 195 ország fogadta el a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményt, melyben rögzítették, hogy cél a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása (az iparosodás előtti szinthez képest), majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása (az iparosodás előtti szinthez képest), hogy ezzel jelentősen csökkenjenek az éghajlatváltozás kockázatai és hatásai.

Ennek tudományos megalapozásaként az IPCC legutóbbi jelentésében összegyűjtötték és szintetizálták az eddigi tudományos megállapításokat és tényeket, ez alapján pedig meghatározásra került a 2 °C-os, illetve a 1,5 °C globális cél. Ökölszabály: a gazdasági kibocsátása 2045-re váljon nullává, első lépésként pedig 2030-ig feleződjön meg.

Ennek végrehajtásához nem elegendő az országok és kormányok döntése – sajnos vállalásaik nem felelnek meg a céloknak –, szükség van a cégekre is, akik karbonlábnyomuk csökkentésével tudnak igazán hozzájárulni a globális célokhoz. Ebben segít az SBTi, hogy tudományos megalapozottság mellett biztosítsák a cégeknek, kibocsátás-csökkentési céljaik megfelelnek az elvárt klímavédelmi elvárásoknak.

Jelenlenleg 841 cég tett SBT vállalásokat, a legnagyobb világcégek mellett számos nagyvállalat is megtalálható a listában. Magyarországon elsőként és ismereteink szerint egyelőre egyedüliként a Magyar Telekom is tett ilyen klímavédelmi vállalásokat.

Miben segíthet a SBT a cégeknek? Mitől lesz több, mint egy újabb nemzetközi vállalás?

Az ÜHG-k (üvegházhatáső gázok) kibocsátásának csökkentése nem csak a klímát védi, hanem hatással van a közösségekre is, és ez alapvetően a vállalkozások számára is jó. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés már most folyamatban van és világszerte felgyorsul. Most minden piacon minden ágazat átalakul.

1. Növeli az innovációt.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés új technológiák és működési gyakorlatok fejlesztését indítja be. Azok a vállalatok, amelyek most ambiciózus célokat tűznek ki, holnap már vezetői lesznek ennek az átalakulásnak és innovációnak.

2. Csökkenti a bizonytalanságot

Az ambiciózus célok meghatározása már most segít a vállalatoknak az ÜHG-k kibocsátásának korlátozására vonatkozó jövőbeni politikáknak és rendeleteknek való megfelelésben.

3. Erősíti a befektetők bizalmát és a hitelességet

Az éghajlatváltozás terén vezető pozícióban lévő vállalatok megerősítik hitelességüket és hírnevüket az érdekelt felek, köztük a befektetők, az ügyfelek, az alkalmazottak, a politikai döntéshozók és a környezetvédelmi civil szervezetek körében. Világszerte a fogyasztók közel fele úgy véli, hogy az éghajlatváltozás negatív hatással lesz saját életükre, és 65 százalékuk egyetért abban, hogy az emberi tevékenység felelős az éghajlatváltozásért.

4. Javítja a jövedelmezőséget és a versenyképességet

Az ambiciózus célok kitűzése biztosítja az energiahatékony és fenntartható működést a jövőben, ahol az erőforrások egyre drágábbá válnak (különösen a fosszilis tüzelőanyagokból származó erőforrások). Kevesebb energiával és hatékonyabb működéssel jelentős versenyelőnyt érhetnek el a versenytársakkal szemben.

Hogyan szerezhető meg a SBT?

A vállalatok négy lépésben csatlakozhatnak a kezdeményezéshez és demonstrálhatják elkötelezettségüket a klímavédelem mellett:

1. lépés: Kötelezettségvállalás

A kötelezettségvállalási levél aláírása azt jelzi, hogy vállalkozás azon dolgozik, hogy SBT célt tűzzön ki. Ha a vállalkozás már rendelkezik kibocsátás-csökkentési céllal, a levél megerősíti érdeklődését a kezdeményezéshez való csatlakozás iránt, és meglévő céljának független ellenőrzését a tudományos alapú kritériumok alapján.

2. lépés: Célok meghatározása

Miután a vállalkozás aláírta a kötelezettségvállalási levelet, legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésére az SBT cél kidolgozására és hivatalos érvényesítésre történő benyújtására.

3. lépés: Célok érvényesítése

Miután kidolgozták a célokat, a vállalatnak kell benyújtania az SBT részére. Az SBT csapata ezt követően ellenőrzi a célt a megfelelőségi kritériumok alapján és tájékoztatja a vállalatot, hogy a célt hivatalosan jóváhagyták-e, vagy további finomításra van szüksége.

4. lépés: Célok közzététele

Ha megerősítést nyer, hogy a vállalat céljai megfelelnek az SBTi kritériumoknak, a vállalatot és célját az SBT weboldalán, valamint partner weboldalain mutatják be. Továbbiakban használható a saját kommunikációban is az SBT célok megléte.

Megfelelő SBT célok meghatározása mára már alapvető fontosságú a megfelelő befektetői bizalom eléréséhez. Vállalkozása kibocsátáscsökkentési és SBT céljainak meghatározása érdekében forduljon hozzánk bizalommal: mail@planetfanatics.hu


A szerzőről

admin

Leave a Comment