Inno/Tech

3D nyomtatott épületek nyomában

Szerző szomkat

Most, amikor lelassult a gazdaság és az emberek biztonsága az első, akkor egyre izgalmasabb az olyan technológia, amitől az adott iparág felgyorsulhat, de csökkennek a költsége és kevesebb emberre van hozzá szükség, nem mellesleg pedig kevesebb környezetterheléssel jár.

Miközben a járvány okán „felfedeztük” a 20 éve létező távmunkát, benne az online meetingeket, a távoktatást, és végre kevesebbet utazunk, valamint tömegesen kezd elterjedni az online vásárlás, közben a gazdaság egy része lelassul, mert le kellett állítani néhány termelést. A tanulmányok pedig arról szólnak, hogy ne várjuk majd vissza a régi világot, mert semmi sem lesz a régi. Ekkor szembe jött egy tavaly októberi hír, hogy elkészült a világ legnagyobb 3D nyomtatott épülete. És ha már a világ nem lesz olyan, mint régen, az átlagosnál több videót néztem végig a technológia kapcsán.

A világ legnagyobb 3D nyomtatott épülete Dubaiban (Chris Whiteoak / The National)

A legnagyobb épület Dubaiban készült, a Warsan negyedben. 9,5 méter magas és 640 négyzetméter. Ez az első kétszintes nyomtatott épület.

Az építkezéshez összesen 15 munkásra volt szükség, szemben a hagyományos technológiával, ahol ennek duplája, 30 fő kellett volna. A költségek terén a munkálatok kb. 680 660 USD (221 M Ft) helyett kevesebb, mint 272 264 dollárba (88 M Ft) kerültek.

A nyomtatást a helyszínen, helyi anyagokból, méretes géppel végezték. Előre kidolgozott sorrendben ásványokkal feldúsított tintaszerű folyékony anyagot raktak le. A folyadék betonná szilárdult, a digitális modell azonnal háromdimenziós objektummá vált.

És hogy a környezetterhelést se hagyjuk figyelmen kívül: a hulladék mennyisége a beszámoló szerint 60%-kal lett kevesebb.

A következő videóban pedig néhány új helyre kalauzol minket egy srác. Ha már nem utazhatunk, érdemes legalább virtuálisan körülnéznünk a világban.

Indulás Dubaiból, ahol a következő években az épületek 25%-ának 3D nyomtatással kell készülniük, hiszen ezen a téren is élre tör a városállam. Ebben a videóban a 17 nap alatt felhúzott 140 ezer dolláros (45,5M Ft) irodát láthatjuk.

Innen átugrunk Fraciaországba, Nantes-ba, ahol az első 3D nyomtatott otthont nézhetjük meg, ami 2018 nyarán készült. Itt a szigetelésre fektették a hangsúlyt és az okosságokra (szenzorok és okostelefon applikáció).

A harmadik világban, ahol az elektromos áram hiánya okoz kihívást, 12-24 óra alatt tervezik felhúzni az otthonokat.  

A jelenlegi helyzetre is reagált az új technológia. 

A kínai Winsun a járvány kiindulási pontjában, a közép-kínai Hupej tartományban (székhelye Wuhan) 15 karanténszobát nyomtatott a Xianning Központi Kórház számára.

A kórház komoly megpróbáltatásoknak volt kitéve az utóbbi hónapokban, és a járványra egyáltalán nem volt felkészülve. Az első hetekben a betegek számának exponenciális növekedésével hamar egyértelművé vált, hogy az ágyak hiánya az egyik legégetőbb és leggyorsabban megoldandó probléma.

A Winsun városi épületmaradékokból, felhasználásra nem került betonból készített alapokat, egy-egy személyre kialakított karanténszobákkal igyekszik enyhíteni az egészségügyi intézményre nehezedő nyomást. A szobák belsejét is megtervezték, mindegyikhez saját víz- és elektromosság-ellátással rendelkezik.

A gyártó elmondása alapján a printelt falak háromszor erősebbek, mint a hagyományos eljárással készült betonfalak.

A Winsun 3D nyomtatott karanténja

Most, amikor lelassult a gazdaság és az emberek biztonsága az első, akkor egyre izgalmasabb az olyan technológia, amitől az adott iparág felgyrosulhat, de csökkennek a költsége és kevesebb emberre van hozzá szükség, nem mellesleg pedig kevesebb környezetterheléssel jár.

Ha olvastok, láttok hasonló érdekes nyomtatványokat, osszátok meg velünk, hadd inspirálódjunk!


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment