Gazdaság

CDP – ahol a piac fele jelen van

Szerző admin

A CDP (korábbi nevén Carbon Disclosure Project) 2000-ben alakult nonprofit kezdeményezés arra, hogy egy egységes rendszert biztosítson vállalatok, városok és régiók számára, hogy azok összehasonlítható információkat jelentethessenek meg környezeti hatásaikról.

Míg 2003-ban még csak 228 vállalat jelentett a CDP-n keresztül, ez mára 8400-ra nőtt, a résztvevő vállalatok összértéke eléri a piac 50%-át. A vállalatok mellett a befektetők is felismerték a CDP jelentőségét. Induláskor csak 35 befektető gyűjtött információt a CDP adatbázisából döntései megalapozásához, ez mára jelentősen megugrott, több mint 500 befektető használja az információkat, melyek együtt majdnem 100 billió dollár vagyon felet rendelkeznek.

CDP-n keresztül jelentő vállalatok száma

Egészen pontosan mit is csinál a CDP?

A CDP egy globális környezeti nyilvánosságra hozatali rendszert működtet. Minden évben több, mint nyolcezer vállalatot, várost, államot és régiót támogat az éghajlatváltozással, a vízbiztonsággal és az erdőkkel kapcsolatos kockázatok és lehetőségek mérése és kezelése érdekében, alapvetően befektetők, megrendelők és más érdekelt felek kérésének megfelelően.

Az elmúlt két évtizedben olyan rendszert hozott létre, amely páratlanul segíti a világ környezetvédelmi kérdéseinek megválaszolását.

CDP pontozás

A CDP minden évben feldolgozza az éves jelentési folyamat során szolgáltatott információkat és értékeli a válaszadókat az általuk megadott információk alapján. Független pontozási módszertanuk segítségével mérik egy-egy vállalat vagy város előrehaladását, és egyben ösztönzik az éghajlatváltozással, az erdőkkel és a vízbiztonsággal kapcsolatos fellépéseket.

A legmagasabb, A értéket elért vállalatokat egy külön jelentésben emelik ki.

Miért érdemes cégként részt venni a CDP-ben?

Ahogy a világon a jövőben egyre fontosabb lesz a klíma-, az erdő és a vízvédelem, a vállalatok adatainak ezirányú nyilvánosságra hozatala ambiciózus intézkedések megalapozását segítik elő.

A vállalatok a CDP-n keresztül történő jelentéstétel révén versenyelőnyhöz juthatnak, felkészülhetnek a várható szabályozási és politikai szigorításokra, azonosítani és kezelni tudják a növekvő kockázatokat, és olyan új cselekvési lehetőségeket azonosíthatnak, amelyeket a befektetők és az ügyfelek igényelnek szerte a világon.

Miért érdemes egy városnak részt venni a CDP-ben?

A világ GDP-jének jelentős részét városokban termelik meg, így közvetve nagyobb környezetterheléssel kell szembenézniük. Emellett a lakosság döntő többsége is itt él és a klímaváltozás hatásai jelentősebben érintik a városlakókat. A városok változóban vannak, egyre inkább lesznek meghatározó szereplői a fenntarthatóbb gazdasági folyamatok beindításának, ezért szükséges a éghajlatváltozással és vízgazdálkodással kapcsolatos kérdések megválaszolásához a megfelelő adatok összegyűjtése. A CDP-ben való jelentés elősegíti az elköteleződést és segíti a változások nyomonkövetését, emellett a CDP biztosítja a városok számára az összes nyilvánosan elérhető adatot, értékeli a válaszokat, összehasonlítja a városok környezeti teljesítményét, és azonosítja a lehetőségek körét.

Ok, de miért a CDP?

A jó környezetmenedzsmenthez folyamatosan mérni kell a hatásokat. Az éghajlatváltozás hatásainak mérése nélkül nem tudjuk teljes mértékben kihasználni a lehetőségeket vagy enyhíteni a kockázatokat. A CDP szabványosított és világszerte elismert jelentési rendszerben csökkenti az adatok gyűjtésének és benyújtásának terheit, megkönnyítve a mérést és az összehasonlítást. Az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatala lehet az első lépés a kockázatok enyhítésében és a lehetőségek megragadásában.

A CDP révén egy vállalat proaktív módon be tudja mutatni a befektetők számára, hogy elkötelezett az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelésében. Ezáltal megfelelő lépéseket tehet az éghajlatváltozás kezelése érdekében, hozzájárulva a hosszú távú fenntarthatóság és jövedelmezőség biztosításához.

Mik lehetnek a gazdasági hasznok?

  • A CDP számítása alapján a  vállalatok évente 1,2 millió dollár kamatmegtakarítást érnek el azáltal, hogy átláthatóan nyilvánosságra hozzák szén-dioxid kibocsátásukat.
  • A 20-30 éves korosztály 62%-a egy olyan vállalatnál szeretne dolgozni, amely pozitív hatással van a környezetre. A CDP-ben való részvétel átláthatóvá teszi a vállalatot, így vonzza a tehetségeket.
  • Több, mint 500 befektető a CDP adatai alapján hozza meg befektetési döntéseit

Esetleg megkeresést kapott a CDP-től, de elakadt az adatok megadása közben? Vállalkozása CDP válaszainak meghatározása vagy feltöltése érdekében forduljon hozzánk bizalommal: mail@planetfanatics.hu


A szerzőről

admin

Leave a Comment