Ajánló

A járványról és a jövőről Bill Gatestől

Szerző Vida Melinda

Kezelés, védőoltás, tesztek és újranyitások. Bill Gates gondolatai a világjárványról.

Pár napja blogján publikálta Bill Gates gondolatait a koronavírus járvány kapcsán. A bejegyzésben részletesen ír arról, hogy milyen intézkedéseket sürgetne a jelen helyzetben, de megosztja velünk a jövőre vonatkozó elképzeléseit is, mind társadalmi, mind gazdasági aspektusból.

Bill Gates írásában többször előkerül a kép, mely során a COVID-19 világjárványt a milliárdos üzletember a harmadik világháborúként tünteti fel. Ez az időszak szerinte minden túlélő számára olyan meghatározó lesz, mint nagyszüleink számára a második világháború, de ahogy hangsúlyozza is, ez a háború abban más, hogy most mindannyian egy oldalon harcolunk és nem egymás ellen. A károk viszont, melyeket a vírus okoz, egyre nagyobb méreteket öltenek, s érintenek minden területet. Nem meglepő talán, hogy az IT szektor éllovasaként, Bill Gates az innovációban látja a megoldást.

Valóban segítünk azzal, ha otthon maradunk

Bill Gates több módszerrel is levezeti, hogy azzal, hogy az emberek önkéntesen vagy szabályozások következtében az otthonukban tartózkodtak az elmúlt hónapban, valamint hogy kijárási korlátozások / tilalmak szerint éltünk, rendkívüli módon járultunk hozzá ahhoz, hogy kordában tudjuk tartani a járvány terjedését, ezzel pedig életeket mentsünk.

A fertőzés lelassításának köszönhetően lesznek országok, ahol hamarosan újraindulhat az élet. A nyár beköszöntével és a korlátozások lazítása mellett sem hagyhatjuk el teljesen az újonnan bevezetett társadalmi normáinkat. Bár a fertőzés várhatóan hamarosan több országban csökkenő tendenciát mutat majd, nagy a veszélye annak, hogy ha az emberek visszatérnek a régi életvitelhez, visszatér járvány és ciklikussá válik. A nyár végére lesznek országok, ahol a kórházakban üres ágyakkal találkozhatunk, de lesznek olyanok is, ahol a vírus újra fellángol.

Bill Gates többször utal az országok közötti különbségekre, akár a vírus terjedése, akár az intézkedések kapcsán. Bár tény, hogy nem azonos mértékben érinti az országokat a járvány, Gates szerint milliók köszönhetik az életüket annak, hogy még a kevésbé érintett országokban is elindultak a korlátozások.

Persze különbség lesz abban is, hogy a COVID-19 milyen hatással lesz az egyes országok gazdaságára. Nem mindegy ugyanis, hogy hetekre vagy hónapokra bénul meg az országban egy-egy iparág. Nagyon sok múlik azon, hogy az egyes országok milyen gyorsan tudnak reagálni, mennyi tesztet végeznek.

De ahogy azt Bill Gates írta, még sok olyan információ ismeretlen, ami meghatározó lesz abban, hogy sikeresen legyőzzük a világjárványt.

  • Független-e a betegség szezonális vagy időjárási viszonyoktól?
  • Hányan tünetmentesek, akik képesek másokat megfertőzni? És mi a helyzet a gyógyultakkal? Ők lehetnek fertőzők?
  • A megfertőződött fiatalok körében miért kisebb a súlyos megbetegedés lehetősége?
  • Milyen tünetek mellett van szükség mindenképpen tesztelésre?
  • Mely tevékenységek jelentik a legnagyobb kockázatot?
  • Kik a legveszélyeztetettebbek?

Innováció az ellenség legyőzéséhez

Bill Gates, ismét visszatérve a háborús hasonlathoz, 5 területet határozott meg, ahol sürgető az innováció: kezelések, védőoltások, tesztelés, kapcsolatkövetés, valamint a nyitást célzó politikák.

Kezelések
Mind a gazdaság újraindításához, mind pedig ahhoz, hogy az emberek újra biztonságban érezhessék magukat, szükségünk van egy kezelésre, gyógymódra, amely legalább 95%-os biztonsággal képes gyógyítani azokat, akik megfertőződtek. Bill Gates szerint erre nagyon minimális esély van.

Védőoltások
A csodakezelés hiányában, amelyre nem számíthatunk, az egyetlen módja annak, hogy visszatérjünk a korábbi életünkhöz, egy nagyon hatékony oltás, amely megakadályozza a betegséget. Egy új betegség elleni oltás kifejlesztése, tesztelése és hatósági jóváhagyása azonban akár 5 évbe is telhet. A jelen helyzetben pedig, mint hogy világjárványról beszélünk, ezen együtt kell dolgoznunk.
A kutatók számos megoldási javaslattal álltak elő, de Gates sajnos nem bizakodó. Szerinte a legtöbb nem lesz életképes. Fontos, hogy zajlanak az elsődleges tesztelések, de még így is a legvalószínűbb, hogy minimum 18 hónapra lesz szükség, mire elindulhatnak a nagyszabású tesztelések.

Tesztelés
„Lehetetlen legyőzni egy olyan ellenséget, amelyet nem látunk.” Bill Gates szerint a tesztelés elengedhetetlen a betegség ellenőrzés alá vonásához és a gazdaság újbóli megnyitásához, ezért a Gates Alapítvány azon dolgozik, hogy előállítsanak egy olcsó, nagy mennyiségben gyártható tesztet, amit a lakosság otthon is biztonsággal el tud végezni.
A lakossági gyorstesztek tömeges elterjedésével egyrészt hatalmas terhet vehetnének le az egészségügy válláról, másrészt közelebb kerülnénk a pontos számadatokhoz is, hiszen nagyon sok emberről kiderülhetne, ha tünetmentesen esett át a betegségen.

Kapcsolatkövetés
Több országban, köztük Kínában és Dél-Koreában, megkövetelik a lakosságtól, hogy ha bizonyosságot nyer a fertőzöttség, adják meg, hogy az elmúlt 14 napban hol tartózkodtak, pl. a telefonjuk GPS adatai alapján. Más országokban a betegektől arról kérnek listát, hogy kikkel érintkeztek, annak érdekében, hogy tesztelhessék az érintetteket. Már mobilalkalmazások is vannak, amik segítenek a felhasználónak, hogy fejben tarthassa, hol is járt.
Bill Gates szerint a németországi megközelítés fog többségében elterjedni. Németországban ha valakit tesztelnek és pozitív lesz az eredmény, az orvost jogszabály kötelezi arra, hogy tájékoztassa a helyi önkormányzat egészségügyi hivatalát. Az orvosnak minden személyes adatot – nevet, címet, telefonszámot – meg kell adnia annak érdekében, hogy az egészségügyi hivatal kapcsolatba léphessen a személlyel és biztosítsa, hogy elszigetelje magát. A pozitív tesztet követően a betegtől visszamenőleg begyűjtött adatok alapján nyomon követik a kapcsolatait, a fertőzések mintájának tanulmányozása alapján pedig kiszűrik a kiemelkedő kockázatot jelentő helyeket, aktivitásokat.

Nyitás
Gates előrejelzése alapján a legtöbb fejlett ország a következő két hónapban a járvány második szakaszába lép, azaz egyre több hely újra megnyit, az emberek pedig kimehetnek, de nem olyan gyakran mint korábban és továbbra sem csoportosulhatnak.
Csökkentett utasszámmal újraindulhatnak járatok és minimalizált vendégkörrel, az asztalok közötti nagyobb távolsággal újra beindulhatnak az éttermek. Az iskolák újra fogadják majd a diákokat, de a stadionok továbbra is zárva tartanak majd. Az irodákba is újra bejárnak az emberek majd, de nem mindenki, mondjuk az állomány fele, a többiek továbbra is távmunkában dolgoznak majd.
Egyre több helyen kötelező lesz a maszk használata, akárcsak a fokozott kézfertőtlenítés. A cégeknek mindezekről gondoskodni kell, akárcsak az irodák rendszeres takarításáról.
Gates szerint az iskolák újranyitása prioritás, viszont a nagy sport- és szórakoztató rendezvények megtartására még hosszú ideig várnunk kell.

A Gates Alapítvány szerepe

Békeidőben is a forrásaik felét fertőző betegségek okozta halálesetek csökkentésére fordítja az alapítvány. Egészségügyi kezeléseket, gyógyszereket és védőoltásokat juttatnak el az elmaradottabb területekre, a fejlődő országokba, ahol a világjárvány előtt is hatalmas küzdelmekkel kellett élniük az embereknek.
Jelen helyzetben többek között azon is dolgoznak, hogy az eddig kevésbé érintett országokban, mint például India és Nigéria, támogassák a gazdaság gyors újraindítását.

Bár ezekben az országokban a népesség aránytalanul fiatal, a COVID-19 pedig főként az idősebbekre jelent nagy veszélyt, ezt a tényt ellensúlyozza az alacsony jövedelmű emberek immunrendszerének gyengesége, az alultápláltság vagy a HIV betegek magas aránya. A Gates Alapítvány azon dolgozik, hogy megakadályozzák ezen területeken a tömeges fertőződés kialakulását.

Az eredeti írás teljes terjedelmében itt olvasható.

[fotók: https://www.gatesnotes.com/]


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment