Ajánló

Volt egyszer egy… klímaváltozás Hollywoodban

Szerző admin

A hollywoodi filmek milliókat ültetnek a képernyők elé, és számos olyan témát dolgoznak fel, amelyek a mindennapi életünk egy-egy lehetséges jövőképét mutatják be. De mi a helyzet a klímaváltozással? 10 filmet sorolunk fel, amit ismerünk, és a témához köthető. Ha van még, szóljatok!

Láttunk már a Föld felé rohanó üstökösöket – amelyek végül mindig megsemmisülnek -, globális lehűlést vagy mindig New Yorkot elmosó árvizeket. De a víz nélküli vagy épp a szárazföld nélküli jövő is kedvenc témája a rendezőknek. Itt azonban felmerül a kérdés, vajon miért kerülik a direkt témákat, az olyanokat például, amik tényleges cselekvésre, vagy esetleg gondolkodásra késztetik a nézőket. A mostani koronavírushoz hasonlító globális fertőzésekről rengeteg film született, elég csak a Vírus, vagy a Legenda vagyok filmekre gondolni. Ezekben vannak megoldások és az általunk elkövetett hibákat is felsorolják.

Az extrém időjárási események is illő helyet foglalnak el a katasztrófafilmek világában, de sokszor nem az emberiség, csak néhány gonosz főszereplő időjárásgenerátorral, nukleáris katasztrófával előidézett természeti csapásban menekülnek meg a főszereplők, vagy olyan elképzelhetetlen dolgok miatt, mint például megáll a Föld magjának forrása.

Valós, minket okoló megállapítások kevésbé jelennek meg a filmekben, de összegyűjtöttünk pár olyan blockbustert és témába illő dokumentumfilmet, ami gondolkodásra késztethet mindenkit, és felfedezhetünk bennük klímavédelmi, vagy bővebb értelemben fenntarthatósági rejtett üzeneteket.

10 filmet sorolunk fel. Szerintetek mi maradt ki? Kommentben vagy a facebook oldalunkon várjuk a javaslatokat.

Spoiler veszély: a filmleírásokban olyan részletek is előkerülhetnek, amelyek a filmek cselekményét is elárulhatják.

Holnapután

A főszereplő kutatásai alapján felismeri, hogy a globális felmelegedés következtében katasztrófák közelednek. Hiába tájékoztatja az illetékeseket, a katasztrófák már elkerülhetetlenek: a Déli-sarkról sziget nagyságú jégtábla válik le és ez megváltoztatja az időjárást a Föld számos pontján. Földrengések, szökőár, tornádó fenyegeti a világot, majd beköszönt egy eljegesedési periódus.

Vélemény: a klímaváltozás kérdése nem mai eredetű, már a 70-es években elkezdtek a témával foglalkozni, és számos kutató már akkor jelezte a problémát. A film felveti a kérdést: meddig odázzuk még el a problémákat, amíg már nem tudjuk megoldani?
Probléma: valódi
Bekövetkezési valószínűség: alacsony
Szakmailag megalapozottsága: közepes
Figyelemfelhívás: magas

2012

Amikor egy nap a főszereplő két gyermekével családi kirándulásra indul a Yellowstone Nemzeti Parkba, találkoznak a kissé őrült helybéli rádióssal Charlie-val (Woody Harrelson), aki tud a kormány tervéről, és hogy mi fog történni. Jackson számára is világossá válik, miről van szó, és úgy dönt, hogy felveszi a látszólag reménytelen harcot az idővel és a közelgő természeti katasztrófákkal, hogy megmentse családját. Miközben elszánt tudósok lázasan keresik a kiutat, a világhatalom csúcsán egy titkos katasztrófaterv készül, amely szerint a mentés nem terjed ki minden emberre, csak a kiváltságosokra.

Vélemény: a 2012-es maja naptárhoz való kapcsolódás a a világvége történet erőteljesen megjelenik a filmben. A kérdése (még ha nem is ilyen drasztikusan kell menekülnünk majd a természeti katasztrófák elől) valid. Sajnos azok szenvedhetik el leginkább a katasztrófát, akik nincsenek olyan helyzetben, hogy a túlélésüket biztosítani tudják, lásd fejlődő országok vs fejlett országok klímakitettsége.
Probléma: fikció
Bekövetkezési valószínűség: alacsony
Szakmailag megalapozottsága: alacsony
Figyelemfelhívás: elgondolkodtató

Mad max

A film a legközelebbi jövőben játszódik. A civilizáció hanyatlik, általános az áru- és üzemanyaghiány. A rendet és a törvényt egyre inkább az anarchia és ököljog váltja fel. A városok még működnek, de a vidéki utakon már féktelen motoros bandák garázdálkodnak.

Vélemény: személyes kedvenc disztopikus akciófilm. Bár bekövetkezésére alacsony az esély, a koronavírus idején láttunk hasonló jeleneteket a bevásárlóközpontokban, amikor harc ment az utolsó élesztőért. Kapcsolódása a témához annyiban érdekes, hogy ha a klímaváltozás hatására elfogynak a Föld erőforrásai, a mezőgazdaság hanyatlani kezd, elindulhat egy harc a meglévő területekért és forrásokért.
Probléma: fikció
Bekövetkezési valószínűség: alacsony
Szakmailag megalapozottsága: alacsony
Figyelemfelhívás: elgondolkodtató

Waterworld

Ha a kevés víz gondot okozhat, a túl sok víz is problémákat vet fel. A film a távoli jövőben játszódik, ahol a jégsapkák megolvadtak, hatalmas tengerré változtatva a bolygót. Az egymással harcoló túlélők a legendás Szárazföldet keresik, melynek létezéséről senki sem tud biztosat.

Vélemény: A felmelegedés hatására valóban olvadni kezdhet a jégtakaró, aminek teljes elolvadása is maximum 65 méterrel emeli a tengerek szintjét. Mivel az emberiség „partlakó”, azaz a populáció 90%-a vízpart mellett él, akár pár méteres szintemelkedés is drasztikus változásokhoz vezethet.
Probléma: fikció
Bekövetkezési valószínűség: alacsony
Szakmailag megalapozottsága: alacsony
Figyelemfelhívás: elgondolkodtató

Kellemetlen igazság – An Inconvenient Truth

Al Gore amerikai alelnök feltette életét arra, hogy megvédje a Földet a katasztrófáktól, például extrém időjárás, árvíz, aszály. További célja, hogy eloszlassa a globális felmelegedést övező mítoszokat és téveszméket, és tettekre buzdítsa az embereket. Ugyanis az emberiség felelős lehet a globális felmelegedésért. Al Gore szeretné megismertetni az emberiséggel a borzasztó igazságot, mielőtt még túl késő lenne. A néző továbbá Gore személyes útját is nyomon követheti: ő ugyanis szörnyű tragédiát élt át, vesztett a 2000-es választásokon, és ezért inkább meg szeretné győzni az emberiséget, hogy lehet még cselekedni a globális felmelegedés ellen.

Vélemény: Al Gore azonos című könyvének 2006-os filmes változata az elsők között volt amelyik szakmai alapon – de politikusi meggyőző erővel – mutatta be, hogy mi következhet abból, ha nem foglalkozunk a klímaváltozás kérdésével. Egyedisége, hogy képes volt a döntéshozói gondolkodást megmutatni, és azt is, hogy milyen eszközökkel lehet rávenni politikusokat, hogy foglalkozzanak a klímaváltozás kérdésével.
Probléma: valódi
Bekövetkezési valószínűség: magas
Szakmailag megalapozottsága: magas
Figyelemfelhívás: magas

Özönvíz előtt  – Before the Flood

DiCaprio a film főszereplője és narrátora, neves közéleti személyiségekkel és aktivistákkal beszélget arról, miként lehetne fenntartható módon átalakítani napjaink gazdasági rendszereit. Interjúalanyai között olyan híres emberek szerepelnek, mint Barack Obama, Bill Clinton, John Kerry, Pan Gimun, Ferenc pápa, a NASA vezető kutatói, valamint olyan lelkes és elkötelezett közösségvezetők és aktivisták, akik a Föld megmentéséért dolgoznak, helyi és globális szinten.

Vélemény: Di Caprio tovább viszi Al Gore stílusát és 10 évvel később ráébreszt mindenkit, hogy az elmúlt évtizedben nem sok mindent tettünk a klímaváltozás ellen és a Föld megmentéséért. Kihasználva vonzzerejét, sikeresen lendítette tovább a probléma felszínen tartását.
Probléma: valódi
Bekövetkezési valószínűség: magas
Szakmailag megalapozottsága: magas
Figyelemfelhívás: magas

Klímaváltozás – A tények

Attenborough új filmjében, ami nemes egyszerűséggel a Climate Change: The Facts (Klímaváltozás: A tények) címet kapta, a 93 éves természetfilmes minden eddiginél határozottabban tudatja, hogy legfeljebb tíz évünk van arra, hogy radikálisan megváltoztassuk az életünket. Nem csak a nemzetek, államok, multinacionális vállalatok szintjén, hanem az egyének szintjén is.

Vélemény: Nagy nagy kedvenc, Sir David Attenborough dokumentumfilmje a klímaváltozásról. Ha csak egy filmet nézel meg, ez legyen az!
Probléma: valódi
Bekövetkezési valószínűség: magas
Szakmailag megalapozottsága: magas
Figyelemfelhívás: magas

Csillagok közt – Interstellar

A közeli jövőben az emberiség képtelenné válik arra, hogy fennmaradjon a Földön. A természeti katasztrófák ellehetetlenítik a mezőgazdaságot, állandóak a porviharok, évről évre egyre rosszabb a termés. A korábbi civilizáció eltűnőben, a fejlődés helyett inkább visszafejlődés figyelhető meg egy agrártársadalom irányába.

Vélemény: A film képi világa lenyűgöző, és egy olyan jövőképet mutat, ami reális is lehet a mostani kiindulásból nézve.
Probléma: valódi
Bekövetkezési valószínűség: közepes
Szakmailag megalapozottsága: közepes
Figyelemfelhívás: közepes

Wall-E

A 22. századra az újrahasznosíthatatlan szemét oly mértékben felhalmozódott, hogy a bolygó teljes egészében szennyezetté vált, s nem volt képes tovább biztosítani az élet feltételeit. Az emberiség életben tartására tett kísérletként egy ötéves világűrbéli utazás indult. A hatalmas csillaghajókon az emberek minden szükségletét kielégítő szolgáltatások üzemelnek, teljesen automatikus robotlegénység által felügyelve. Hétszáz évvel később, a 2815. évben a Földön már csak egy kis takarító robot maradt, Wall-E, aki szakadatlanul takarít és az élet nyomára is rálel. A film végére az emberiség és a robotok együtt kezdenek a Föld bioszférájának helyreállításába, a rendkívül lelkes kapitány vezetésével.

Vélemény: Cuki film.
Probléma: fikció
Bekövetkezési valószínűség: alacsony
Szakmailag megalapozottsága: alacsony
Figyelemfelhívás: alacsony

DC és a Marvel univerzum

Nehéz a két fantáziavilágból egy-egy filmet kiemelni a sorozatokból, ami a klímaváltozással vagy fenntarthatósággal foglalkozik, de egyet-egyet azért mindenképp meg kell említeni

  • Aquaman: a film elsősorban a látványáról lesz híres, de fontos üzenetként már megjelenik benne a tengerek szennyezettsége ,amit látványosan be is mutatnak, sőt kifejezetten része lesz a film cselekményének.
  • Bosszúállók: Végtelen háború: Thanost mindig is a főellenségnek tartották, de ő volt az, aki kénytelen volt elhagyni bolygóját a túlnépesedés és az erőforrások elapadása miatt. Bár drasztikus döntést hozott, egy csettintéssel segített az univerzum fenntarthatóságának növeléséhez. Sajnos nincs is ilyen egyszerű megoldásunk a klímaváltozás káros hatásainak megállításához.

Vélemény: az utóbbi idők leglátványosabb sorozatai, csak utólag fedezhetünk fel benne komolyabb gondolatokat
Probléma: fikció
Bekövetkezési valószínűség: értelmezhetetlen
Szakmailag megalapozottsága: értelmezhetetlen
Figyelemfelhívás: alacsony


A szerzőről

admin

Leave a Comment