Ember

Esélyegyenlőség vs. előítéletek

Szerző Vida Melinda

Egyenlő esélyeket mindenkinek!

Röviden így összegezhetjük az Európai Unió Alapjogi Chartáját és egyéb emberi jogi célkitűzéseket. Ma, az Esélyegyenlőség napján, arra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy bár sok területen értünk el eredményeket ebben a témában, továbbra is hatalmas feladat áll előttünk az egyenlőség és az egyenlő esélyek megteremtése területén.

Az egyenlő esélyek megteremtésének első lépése, hogy felismerjük, különbözőek, sokszínűek vagyunk. Mások a képességeink, fizikai adottságaink, ezáltal más eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy egy azonos célt mindannyian el tudjunk érni.

A jogi és szabályozói háttér napjainkra már a legtöbb kérdéses pontra kitér, elméletileg biztosított az esélyegyenlőség, azonban továbbra sem képezi mindez a társadalmunk működésének szerves részét. Ennek oka, hogy sztereotípiák és tudattalan előítéletek mentén hozzuk meg döntéseinket.

De mik azok a tudattalan előítéletek?

A tudattalan előítéletek (Unconscious Bias) olyan automatizmusok, melyek elősegítik, hogy a mindennapi szituációkban képesek legyünk gyors ítéletet hozni, még akkor is, ha ezek az ítéletek gyakran tévesek. A sztereotípiáinkra, meglévő tapasztalatainkra és előítéleteinkre hagyatkozva hozunk döntéseket, nem mérlegelve a konkrét eset vagy személy speciális jellemzőit. Bekategorizálunk, így egyeseket előnyös, másokat hátrányos helyzetbe hozhatunk.

Felismerve a tudattalan előítéleteinket, lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy társadalmunk befogadóbb legyen, végül pedig gyakorlatban is megvalósulhasson az esélyegyenlőség.

2019-ben a Magyar Telekom, közreműködésünkkel létrehozott egy képzést, melynek segítségével, gyakorlati példákon keresztül megtanulhatjuk, hogy hogyan ismerhetjük fel tudattalan előítéleteinket, és azt is, hogy egyes szituációkban milyen praktikákkal tudunk sokkal tudatosabb és felelősebb döntéseket hozni. Amikor a Telekom munkatársainak több, mint 92%-a elvégezte már a képzést, akkor ezt közkinccsé tette a vállalat, és a hátteréről meséltünk a Forbesnak is. Máig büszkék vagyunk erre az online tananyagra, és ha lehet egy kívánságunk az Egyenlő Esélyek Napja alkalmából, akkor azt szeretnénk, ha minél többen elvégeznék ezt a modult.

A képzés digitális, ingyenes és bárki számára elérhető.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment