Inno/Tech

1 milliárd drónok által ültetett fa 2028-ig

Szerző szomkat

Biodiverzitás, erdősítés, klímavédelem – mindez a drónok segítségével

Május közepén, Toronto északi területén, ahol előtte erdőtűz pusztított, drónok pásztázzák a területet és őshonos fenyőket ültetnek. Flash Forest, a kanadai startup áll a projekt mögött és a technológiáját ebben a hónapban 40 000 fa ültetésére használja csak ezen a területen.

A Flash Forest egy újraerdősítéssel foglalkozó vállalat, ami a normál eljárásnál tízszer gyorsabban és a költségek 20%-áért képes fákat ültetni.
A startup a drón mérnökséggel a pontosságot, precizitást és sebességet új szintre emeli az erdőgazdálkodásban. 

Céljuk pedig nem kisebb, mint 1 milliárd fa elültetése 2028-ig.

Ahogy arról honlapjukon is számot adnak, az IPCC szerint 10 évünk van arra, hogy a klímaváltozást visszafordítsuk, és megelőzzük annak katasztrofális hatását a fajokra és a civilizációra. 2018-ban 34 milliárd tonna CO2-ot bocsátott ki az emberiség. Ez az iparosodás óta folyamatosan növekszik, és túlmutat a Föld természetes képességén, hogy elnyelje azt. A faültetés valójában a leggyorsabb és legolcsóbb módja ma a szén kivonásának. Egy átlag fa évente 18 kg CO2-ot nyel el. Fák milliárdjainak ültetésével komoly hatást mérhetünk a klímaváltozásra (feltéve, hogy mellette megállítjuk az erdőirtást és csökkentjük a kibocsátást – a szerk).

A Flash Forest 2000 fát ültet el hektáronként, és teljes kapacitással működve 100.000 magot naponta. 

„Rengeteg kísérlet van az újraerdősítésre” – mondja a Flash Forest egyik alapítója, stratégiai vezérigazgató-helyettese Angelique Ahlstrom. „De minden próbálkozás ellenére, még mindig elbuknak, mert a nettó veszteség így is évi 7 milliárd fa.”

Forrás: Flash Forest Facebook oldala

A 2019-ben alapított vállalkozás több tesztelés után 2019 októberére már sikeresen automatizálta az ültetést, és több mint 2000 fa magot ültetett hét különböző fajból Dél-Ontarióban. Ekkorra a hatékonyság elérte a 3 percenként 165 fa ültetését drónonként.

Ma napi 10.000 – 20.000 mag elültetésére képes a cég, és ahogy a technológiát fejlesztik, hamarosan elérhetik a 100.000 fa / nap hatékonyságot is. Összehasonlításként kézi erővel, Ahlstrom szerint 1500 fa ültethető. 

A cég célja, hogy a költséget is levigye fánként 50 centre. 

A jelenlegi, Toronto környéki telepítés után egy másik projekt következik Brit Columbiában, majd az év végén Hawaiin, ahol 300 000 fát ültetnek. Úgyszintén terveznek pilotokat Ausztráliában, Kolumbiában és Malajzián.

Esetenként a forrást erdészeti gazdaságok, kormányzati szerződések, vagy rekonstrukcióra kötelezett bányavállalalatok fedezik, máskor pedig vállalatok termékértékesítéshez kapcsolódó adományait fordítják a faültetésre, vagy szántóföld tulajdonosok fizetik, akik adófelfüggesztést kapnak a faültetésért cserébe. Ahhoz, hogy gyorsan elültessünk egy trillió fát – a cél, amit néhány kutató becsül arra, hogy több mint 200 gigatonna CO2-ot megkössön – Flash Forest szerint új technológiára van szükség. Észak-Amerikában a fáknak 10-20 évre van szüksége mire hatékonyan elraktározzák a szenet, tehát ahhoz, hogy a századközepi klímavédelmi célok teljesüljenek, mielőbb növekedniük kell a fáknak. Ehhez pedig nem árt az embernél tízszer gyorsabb ültetési sebességgel bíró drón. 


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment