Föld

Cégek a klímavédelemért

Business Ambition for 1.5°C
Szerző admin

1972-ben tartotta az ENSZ az első Ember és bioszféra címet viselő környezetvédelmi konferenciáját, ennek határozatában a találkozó elsőnapját jelölték ki a Környezetvédelmi világnapnak, amit azóta is június 5-én tartunk.

Mivel az idei évre tervezett COP26 klímakonferenciát egy évvel elhalasztották, a jeles napon több mint 200 vállalat tett közzé újabb vállalást, amiben a szigorúbb, az IPCC 1,5°C szcenáriójának megfelelő kibocsátáscsökkentés mellett köteleződtek el.

Június 5-én 219 világcég CEO-ja – Magyarországról egyedüliként Rékasi Tibor a Magyar Telekom vezérigazgatója – köteleződött el a Science Based Target initiative, a ENSZ Globális Megállapodás, és a We Mean Business Koalíció felhívása mellett, amiben sürgetik a világ vezetőit, hogy köteleződjenek el a COVID-19 utáni klímabarát gazdasági újraindítás mellett.

A bejelentés itt tekinthető meg

Az aláíró cégek összesen 3,6 billió USD piaci kapitalizációval bírnak és működésükben már hossztávú kibocsátáscsökkentési célt is meghatároztak. Erre hivatkozva kérték a világ kormányait, hogy vegyék figyelembe, hogy a társadalmi-gazdasági fellendülést szükséges a klímaváltozás elleni küzdelemmel is összehangolni.

A vírus okozta gazdasági leállás utáni dollár milliárdokkal tervezik a kormányok újraindítani a gazdaságot, így a mostani a szinte az utolsó esély arra, hogy a gazdaságot a Párizsi Klímaegyezményben vállalt célok elérése irányába indítsák újra – ilyen például az EU Recovery Plan – EU Újraépítési terv.

A Planet Fanatics’ Network csapatában segítünk a cégének a fenti céloknak és a Science Based Target-nek is megfelelő kibocsátáscsökkentési célt is meghatározni.


A szerzőről

admin

Leave a Comment