Föld

Mint hal a vízben?

Szerző Vida Melinda

A környezetünk,  és a biodiverzitás védelmében, valamint a globális akciókban talán az a legnehezebb, hogy az ember a saját lakókörnyezete iránt a legérzékenyebb és nehéz rámutatni, hogy a világ másik felén történő események egyszer csak rá is hatással lesznek.

Ma van az óceánok világnapja így világszerte több száz megmozdulást szerveznek – a vízparti szemétszedéstől a tudományos előadásokig -, hogy meggyőzzék a Föld lakosságát és főként a vezetőket, hogy sürgető és fontos lépés az óceánok védelme.

Egészséges óceán nélkül nem lenne élet a Földön

A Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, amely

  • szabályozza az időjárást és az éghajlatot
  • megtermeli a belélegzett oxigén felét
  • elnyeli a CO2-kibocsátás negyedét
  • élelmiszert biztosít közel 3 milliárd ember számára
  • megélhetést nyújt a világ lakosságának 10%-a számára
  • otthont ad közel 2 millió fajnak.

A túlhalászás, a szennyezés, az élőhelyek és a biodiverzitás elvesztése, valamint az éghajlatváltozás azonban hatalmas veszélyt jelentenek, nem csak a vizek élővilágára, de Földünk jövőjére is.

A probléma súlyosságát jelzi az is, hogy 2015-ben az ENSZ által kihirdetett Fenntartható Fejlődési Célok között is helyet kapott az óceánok és tengerek védelme.

Napjainkban világszerte már több mint 10 000 kijelölt területet nyilvánítottak védettnek (Marine Protected Areas), ahol korlátozzák vagy tiltják a kereskedelmi és kitermelő tevékenységet, ezáltal pedig menedéket biztosítanak a tengeri fajok fejlődéséhez. Ezek a területek az ökoszisztémák és fajok megőrzése mellett fontos társadalmi és gazdasági haszonnal is járnak a közösségek számára. Néhányat a korallzátonyok védelmében hoztak létre, de vannak, amelyek a nyílt tengeri fajok, például tonhalak, cetfélék és cápák megóvását szolgálják.
A biológiai sokféleségről szóló egyezmény szerint 2020-ig a világ óceánjainak legalább 10%-át védetté kell nyilvánítani.

30by30

Bár a védett területek kijelölélésével a tengeri élővilág védelmében haladást sikerült elérni, az éghajlatváltozás és a kialakuló biodiverzitási válság azt sürgeti, hogy nagyobb léptékben és nagyobb méretekben kerüljenek kijelölésre az újabb védett területek.
2016-ban a Természetvédelmi Unió (IUCN) 30%-ban határozta meg a szükséges mértéket, amit 2030-ig el kell érni annak érdekében, hogy hatékonyan megoldásként szolgálhasson az óceánok hanyatlásának megállításában. Ez azt jelenti, hogy a tengeri élőhelyek 30%-át erősen védett élőhellyé kell nyilvánítani, ahol megszűnik kitermelés.
A 2019-ben az Egyesült Királyságban 10 ország csatlakozásával (Egyesült Királyság, Belgium, Belize, Costa Rica, Finnország, Gabon, Kenya, Seychelle-szigetek, Palau, Portugália, Vanuatu) által aláírt Globális Óceán Szövetsége ígéretett tett a „30by30” felhívás támogatására. Ehhez a kezdeményezéshez azóta csatlakozott még Svédország és Németország is.

És hogyan tovább? Sokan a választ az októberi COP15-től várják, s remélik, hogy a 30by30 még erősebb támogatást kap majd.

A Planet Fanatics’ Network csapatában szeretnénk megismerni, hogy hogyan hatott a koronavírusjárvány az emberek társadalmi és környezeti érzékenységére. A témában indítottuk kutatásunk anoním, a kérdőív kitöltése kb 2-3 percet vesz igénybe. Köszönjük a válaszokat.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment