Ajánló

Gyerekek a Föld nevében avagy ma indult az Earth Speakr

Szerző szomkat

Kiterjesztett valóság, gyerekek és a Föld – Earth Speakr

A mai cukiság faktort kimaxolta az az alkalmazás, amit a mai napon Earth Speakr néven indítottak el. A technológia, a jövő nemzedékei, a fenntartható fejlődésre történő figyelemfelhívás összemixelve, együtt próbálja megszólítani a felnőtteket és döntéshozókat egy nagyon kedves formában. Hátha így sikerül…

Az Earth Speakr egy művészeti kezdeményezés, amelyet Olafur Eliasson indított útjára, célja, hogy teret adjon a gyermekek véleményének a bolygó védelméről. A művészeti kezdeményezés arra kéri a felnőtteket, döntéshozókat, változásokért felelős személyeket és globális vezetőket,  hogy hallgassák meg a gyermekek mondanivalóját. Az Earth Speakr kiterjesztett valósággal (augmented reality) működik, és egy ingyenes alkalmazást, valamint egy interaktív weboldalt is magában foglal (www.earthspeakr.art), amely 24 nyelven érhető el a világ minden tájáról. Az Earth Speakr projektet Eliasson az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából indította el július 1-én. 

Az Earth Speakr tehát arra invitálja a gyermekeket, hogy Earth Speakerek-ké válva, a Föld jövőjéért felszólalva, együtt alkossanak meg egy műalkotást.

Az Olafur Eliasson által megálmodott Earth Speakr kezdeményezés célja, hogy elősegítse az európai emberek közötti gondolkodást, rámutatva a mostani veszélyekre és bolygónk jövőjére. Az ingyenes Earth Speakr egy interaktív weboldalt, ingyenes alkalmazást, prezentációkat és sok mást is magában foglal. A projektet – amely az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából megrendezett kulturális programsorozat központi eleme – a Német Külügyminisztérium és a Goethe Intézet finanszírozza.

A következő 6 hónap során bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetéről egy játékos, interaktív technológia segítségével. A projektben a választójogi korhatár alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják valaminek – fának, banánhéjnak, égnek vagy utcának –, ezzel szót emelve közvetlen környezetük és a bolygó megvédése érdekében. Kreatív üzeneteik a www.earthspeakr.art oldalon kerülnek megosztásra, amelyet a kiterjesztett valóság (AR) segítségével az alkalmazásban is megnézhetnek.

Az Earth Speakr alkotás arra kéri a gyermekeket, hogy emeljék fel hangjukat az éghajlatváltozás ellen, akár aggodalomnak, akár reménynek hangot adva. Az alkalmazáson keresztül a közvetlen környezetükben bármivel kifejezhetik magukat. A mű összehozza hangjukat és támogatja mondanivalójukat. Nekünk – felnőtteknek, döntéshozóknak és politikusoknak  pedig meg kell hallgatnunk a gyerekek kreatív üzeneteit és komolyan is kell vennünk ezeket” – mondta Olafur Eliasson.

Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

2020. július 1-jétől a gyerekek üzenetei megjelennek majd az Earth Speakr virtuális térképén, a Loud Speakr gyűjtemények pedig az AR segítségével lesznek megtekinthetők az EU egész területén.

A gyerekeknek Earth Speakr üzeneteket kell készíteni és lehetőség szerint, minél több barátot, ismerőst meghívni a projektbe. Ezeket az üzeneteket a felnőttek, a döntéshozók, a változásokért felelős személyek és a globális vezetők megnézik, és üzenetcsoportokat – úgynevezett Loud Speakrek gyűjteményeket – alkotva megoszthatják másokkal is.
További információ a https://earthspeakr.art/hu/vegyel-reszt-te-is oldalon olvasható.
Az Earth Speakr alkalmazás letölthető a Google Playből vagy az App Store-ból.

Olafur Eliasson (sz. 1967) dán–izlandi művész, aki szobrászattal, festészettel, fényképészettel, filmkészítéssel, installációkkal és digitális médiával foglalkozik. Művészetét az érzékelés, a mozgás, a megtestesült élmények és az ön- és közösségtudat iránti érdeklődés határozza meg. Alkotásait nem csupán múzeumokba és galériákba szánja: építészeti projektekkel, társadalmi kezdeményezésekkel, művészeti oktatással, politikai tevékenységgel és klímavédelmi programokkal is megszólítja közönségét. Eliasson nemzetközileg ismert nyilvános installációiról, amelyek kihívással tekintenek környezetünk érzékelése és együttes megteremtése felé. 2003-ban a londoni Tate Modern Múzeum turbinacsarnokában mutatta be The weather project (Az időjárás projekt) installációját, egy izzó Napot, amelyet köd borított. 2008-ban négy kiterjedt mesterséges vízesést épített a Manhattan és a Brooklyn partjai mentén A New York City Vízesés néven. Felismerte azt is, hogy a művészet miként képes befolyásolni az éghajlatváltozást: az Ice Watch installáció keretében szabadon lebegő jégtömböket hozatott 2014-ben Koppenhágába, 2015-ben Párizsba és 2018-ban Londonba, ahol az emberek megérinthették a grönlandi jeget, rámutatva annak törékenységére, ahogy a tömbök a közönség szeme előtt olvadnak el. 
2019-ben az UNDP jószolgálati nagykövetévé nevezték ki a klímavédelem és a fenntarthatósági célok ügyében.
A berlini székhelyű Studio Olafur Eliasson csapatát kézművesek, építészek, levéltárosok, kutatók, ügyintézők, szakácsok, művészettörténészek és technikusok alkotják.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment