Ember

Társadalmi kutatás minisorozat / 2.

Szerző Vida Melinda

A fiatalok átlag feletti arányban támogatják, hogy a klímaváltozásra hasonló sürgősséggel reagáljunk, mint a koronavírusra, illetve, hogy a járvány alatt is kommunikáljanak a vállalat a fenntarthatósági témákról.

Míg a britek 69%-a, az amerikaiak 58%-a, addig a magyar válaszadók 93%-a ért egyet azzal, hogy a klímaváltozásra hasonló sürgősséggel kellene reagálnunk, mint ahogy azt a koronavírussal kapcsolatban tettük.
A hazai válaszok alapján a magyar társadalom abban a kérdésben is szinte egységesen támogató (91%), hogy a vállalatoknak a járvány ideje alatt is kommunikálniuk kellene olyan környezeti témákról, mint az újrahasznosítás, a műanyagmentesség vagy a klímavédelem, ami szintén meghaladja az angol (76%) és amerikai (78%) azonos válaszokat.

De nézzük, hogyan módosul ez a szám, ha demográfiai adatok szerint csoportosítjuk válaszadóinkat.

Azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozásra hasonló sürgősséggel kellene reagálnunk, mint a koronavírusra, lakóhely szerinti csoportosításban kis különbség figyelhtő meg: a vidéki válaszadók 92%-a válaszolt igennel erre a kérdésre, míg a fővárosi válaszadók esetében ez a szám 93%.
Nagyobb eltérés mutatkozik a nem szerinti csoportosítás esetében: a férfiak 86%-a ért egyet azzal, hogy a klímaváltozás is hasonlóan sürgős reakciót kíván, míg a nők esetében ez a szám 96%.
Korcsoport bontásban a fiatalok(25 év alatti) 96%-a, az aktív korosztály (25-65 év közötti) 93%-a, míg a nyugdíjas korcsoport (65 év feletti) 86%-a ért egyet ezzel.

Arra a kérdésre, hogy a vírushelyzet során is kommunikáljanak e a vállalatok a fenntarthatósághoz kapcsolódó (klímavédelem, műanyagmentesség, újrahasznosítás) témákról, a fővárosi és vidéki válaszadók egyaránt 91%-a válaszolt igennel. Nem szerinti bontás esetén a férfiak 85%-a mondott igent, míg a nők 93%-a nyilatkozott támogatóan. Korcsoportonkénti bontásban elmondható, hogy a fiatal válaszadók 94%-a, az aktív korosztályba tartozók 91%-a, míg a nyugdíjas korcsoportba tartozók 89%-a válaszolt igennel.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment